НОВИНИ

Грипната ваканция беше удължена до 9 януари

Заради многото боледуващи от грип в няколко области в страната бе обявена грипна епидемия, а ученическата ваканция е удължена до понеделник 9 януари. Учениците трябваше да почиват до утре и да се върнат в клас на 5 януари, но заради разпространението на грипа някои ще имат по-дълга ваканция.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:30, 03.01.2017
17194
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Грипът вече превзе 1/3 от областите у нас. Ваканцията се удължава за учениците в Стара Загора, Пловдив, Добрич, Варна, Бургас, Хасково, Монтана, Русе и Перник.

В последните дни на старата година и в първите на новата здравните власти в Стара Загора отчитат рязко увеличение на заболелите от грип.

Златина Нанева, директор на РЗИ Стара Загора: "370 на 10 хиляди, а при 330 на 10 хиляди дефакто влизаме в епидемична обстановка, ето защо ние изпратихме и препоръчахме на РУ на МОН, да има грипна ваканция на 5-ти и 6-ти."

Болните от грип в Пловдив са значително по-малко от тези в Стара Загора, но заради предепидемиологичната обстановка и пловдивските ученици също ще се върнат в клас чак в понеделник.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: "Ако можем да избегнем събирането на децата през тези два дни, това ще има превантивен ефект. Макар че нормативните изисквания изискват до 30% отсъствия минимум от училище. Според мен то ще се случи, така или иначе през тези два дни. Бих препоръчал на колегите, ако са гранични стойностите - по-добре да вземат такова решение."
- Тази грипна ваканция на учениците влияе ли върху разпространението на грипа?

Д-р Петър Петров, нач. на Отделение по инфекциозни болести, УМБАЛ "Света Анна":
"Влияе, разбира се. Това е капкова инфекция. Ако кихнете в тая стая, аерозолът - кихането, ще витае най-малко 20 минути. Който и да влезе може да се зарази. Мисля, че е ясно това - тези мерки са задължителни."

Ваканцията ще е по-дълга и в област Хасково, където на места броят на болните от грип се е увеличил между 4 и 5 пъти за 1 седмица.

Румяна Делчева, нач. Регионално управление на образованието-Хасково: "Най-важно е живота и здравето на децата, а учебния материал ще бъде преструктуриран така както всеки учител знае."
Д-р Снежана Иванова, директор Дирекция "Надзор на заразните болести" РЗИ-Хасково: "Искрено се надявам, че в тези периоди няма да има събирания на болни със здрави и така ще намалее заболеваемостта на болни от грип.

Към момента болните от грип в страната са между 150 и 200 хиляди души. Лекарите очакват най-много болни да има в края на януари.

В София броят на болните от грип е далеч от обявяването на епидемия и грипна ваканция, но коледната почивка на децата създава доста работа на личните лекари.

Д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар: "Останали са си вкъщи, били са повечко у дома, но пък това създаде проблеми вътре в семействата - сега идват бабите, дядовците, майките, бащите и децата. Нашите програми са направени така, че да пускат прегледите през 15 минути, аз приключих в кабинета и за момента показва 10:30 вечерта, така че може да си направите колко души са минали.

Въпреки това, към момента в столицата няма случаи на тежки усложнения и малка част от хваналите грип стигат до болница.

Д-р Петър Петров, нач. на Отделение по инфекциозни болести, УМБАЛ "Света Анна": "От 126 болни само 16 са постъпили с усложнения в следствие на грипна инфекция, а 4 са отказали лечение - така че това е един много малък процент засега при нас."

Във всички области, в които е обявена грипна епидемия се преустановяват свижданията в болниците и женските и детските консултации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грипна епидемия в Русе
Грипна епидемия в Русе
Обезопасяват бомбоубежища в Пловдив
Обезопасяват бомбоубежища в Пловдив