НОВИНИ

Идентифициран е единият от нападателите на френската църква

Единият от нападателите срещу френската католическа църква е бил идентифициран като Адел Кермиш, на 19 години, роден във Франция, съобщи парижкият прокурор Франсоа Молен по време на конференцията, която приключи преди минути.

bnt avatar logo
от Юлия Талева
23:05, 26.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Нападателят е бил известен на антитерористичните служби. Прокурорът потвърди, че терористът е направил два неуспешни опита да замине за Сирия като два пъти е бил задържан миналата година - в Мюнхен и в Турция. Минавайки през Женева, поставен в предварителен арест, след няколко месеца той е бил освободен, поставен под електронно наблюдение в каквото се е намирал по време на атаката.

Идентификацията на втория нападател още не е приключила. Двамата са нахлули в църквата по време на сутрешната меса, задържайки като заложници свещеника, три монахини и семейство богомолци. Свещеникът е промушен в гърлото и в трахеята.

Прокурорът съобщи за един неспоменат досега момент от атаката. Екипът на специалните части се е опитал да преговаря с нападателите и да проникне в църквата, но терористите са използвали заложниците като жив щит, застрашавайки живота им и ранявайки още трима души.

Най-тежко раненият вече е без опасност на живота, съобщи Франсоа Молен.

Освен ножове нападателите са носели фалшиви колани за експлозиви. Те са посрещнали с ислямистки възгласи стрелбата на полицията, която ги е ликвидирала на място. Този следобед бяха извършени два обиска в домовете им.

Арестуваният, който е бил от обкръжението на единия терорист още не е освободен. Той е предполагаме съучастник, който се е намирал близо до мястото на заложническата драма. Според свидетели е имал подозрително поведение. Става дума за 16-годишен младеж, чийто брат е заминал за Сирия по същото време, по което и един от нападателите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките имиграционни власти изслушват турските военни
Гръцките имиграционни власти изслушват турските военни
Съветът на ЕС прие нов график на ротационните председателства
Съветът на ЕС прие нов график на ротационните председателства