НОВИНИ

Овладени са огромните горски пожари на остров Хиос

Овладени са огромните горски пожари, които бушуват повече от денонощие на гръцкия остров Хиос в Егейско море. Унищожени са десетки хиляди декари маслинови и мастикови дръвчета.

bnt avatar logo
от БНТ
21:34, 26.07.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Гърция обяви извънредно положение на остров Хиос, където бяха мобилизирани десетки огнеборци, самолет и хеликоптер. Огънят вече е под контрол, но има големи щети по маслиновите насаждения и мастиковите дървета. Те са основен източник на доходи за икономиката на острова с население 52 хиляди души.

Хиоското мастиково дърво е продукт със защитен произход в Евросъюза. Изгорелите площи са 35 хиляди декара, при това само дни преди началото на прибирането на реколтата през август. Като огромни се оценяват пораженията в района на селищата Места, Армолия и Пирги.

Янис Каравас - доброволец: Селището Места беше евакуирано по решение на гражданските власти. Така е на-добре за хората, за всеки случай.

В същото време друг пожар бушува край град Патра, Южна Гърция. Горските пожари са обичаен бич в страната през лятото. Заради сухото време и силните ветрове огнената стихия се разпространява бързо и опустошава обширни райони. Около 70 души загинаха през 2007-ма, когато страната преживя най-тежките горски пожари от десетилетия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Клиент остави дрехите си като залог в ресторант​
​Клиент остави дрехите си като залог в ресторант​
Почти 80 % смятат, че темата за сигурността ще е част от предизборната кампания
Почти 80 % смятат, че темата за сигурността ще е част от предизборната кампания