НОВИНИ

Икономическата криза във Венецуела засегна и домашните любимци

Икономическата криза във Венецуела засегна и домашните любимци. Все повече хора изоставят животните си.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
07:44, 09.09.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Икономическата криза във Венецуела има много измерения. Едно от тях засяга домашните любимци. Все повече хора изоставят кучетата и котките си в приюти, паркове или направо на улицата, защото вече не могат да се грижат за тях.

Мария се занимава с част от животните.

Мария Артеага, хуманитарен работник: Кризата удари здраво. Има два вида животни - едните са изоставени, защото стопаните им нямат храна за тях, другата, защото хората са заминали за чужбина без домашните си питомци. Тази година броят на изоставените кучета нарасна.

Животът не е по-лесен и за тези, които са задържали любимците. Обяснява го продавач в магазин за храна за животни.

Хосе Контрамаестре, управител на магазин за домашни любимци: Много хора идват, но като видят цените не купуват храна, защото тя надвишава минималната заплата.

Венецуелците намират и друг начин да се отърват от любимците си - като ги оставят в сигурните ръце на ветеринар. Там клопката за лекаря е друга.

Джон Ортис, ветеринарен лекар: Клиентите дават фалшива информация за собственика. Когато звъним на дадения телефон, защото не са си взели животното, от другата страна никой не вдига. Просто такъв собственик не съществува.

Все пак намират се и хора, които прибират изоставени животни. За отбелязване е, че през 2013 година президентът социалист Николас Мадуро лансира кампанията Мисия Невадо. Името на кампанията е всъщност името на кучето на героя на борбата за независимост Симон Боливар. Целта на акцията е да се защитават безпризорните животни. Сега венецуелската опозиция обвинява Мадуро за кризата в страната и се опитва да го свали с референдум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Големи роботи ще изследват аномалиите в южната част от Черно море
Големи роботи ще изследват аномалиите в южната част от Черно море
Четвърто гласуване за генерален секретар на ООН
Четвърто гласуване за генерален секретар на ООН