Илхан Кючюк: Изтичането на данни от НАП ще повлияе за влизането ни в Шенген

Изтичането на лични данни от НАП ще се отрази отрицателно на шансовете на България да бъде приета в Шенген, тъй като се отнася до националната сигурност. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

от БНТ
09:36, 31.07.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Кючук посочи, че един от критериите за Шенген е сигурността и изтичането на данни предизвиква тревога. Вторият е политическото доверие, каза евродепутатът, който оглавява българската делегация в групата "Обнови Европа" в Европейския парламент.

Илхан Кючук, евродепутат: Шенген е и въпрос на политическо доверие. До момента българското правителство, и с участието на крайните националисти в него, не е успяло да отговори на втория критерий, и това е притеснително.

Евродепутатът подчерта, че приемането на България в Шенген е въпрос на стратегически интерес, както от наша страна, така и от ЕС, тъй като тя е външна граница на Съюза.

Коментирайки външнополитическите приоритети за България през новия мандат на европейските институции, Кючук посочи интеграцията на Балканите.

Илхан Кючук, евродепутат: Балканите трябва да са част от ЕС. Ако Европа иска да играе ключова глобална роля, трябва да присъедини Балканите.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Две от петте кланици в Пловдивско се охраняват от военна полиция
Две от петте кланици в Пловдивско се охраняват от военна полиция
Брад Пит и Леонардо ди Каприо минаха по червения килим в Лондон
Брад Пит и Леонардо ди Каприо минаха по червения килим в Лондон