НОВИНИ

Има нови позитивни сигнали за възможна среща на върха САЩ - Северна Корея

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун има "постоянна воля срещата на върха с американския президент Доналд Тръмп да се състои", съобщиха държавните медии в Пхенян. Новината идва след изненадваща втора среща на лидерите на двете корейски държави. След нея президентът на Южна Корея съобщи, че Северът ще се придържа към обявения отказ от ядрен арсенал. Няма промяна в датата 12 юни за евентуална среща на върха САЩ-Северна Корея в Сингапур, заяви американският президент.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:44, 27.05.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Двамата корейски лидери са имали откровен диалог, съобщиха официалните медии в Пхенян.

Лидерът на Севера Ким Чен-ун е изразил постоянна воля за историческа среща на върха с американския президент и е предложил сътрудничество за създаване на механизъм за постоянен и траен мир и начало на нова ера на помирение и единство.

Двамата корейски лидери ще проведат нови разговори в петък, съобщава телеграфната агенция на Севера. Вчерашната среща Ким Чен-ун - Мун Дже-ин е израз на промяна в атмосферата на полуострова.

Подготовката на първите разговори през април отне месеци. Сега двамата се видяха 24 часа след телефонно обаждане от Пхенян - знак, че Ким Чен-ун иска да спаси срещата си с Тръмп в Сингапур.

Мун Дже-ин - президент на Южна Корея: Постигнахме съгласие, че срещата на 12 юни трябва да се проведе успешно и нашето пътуване към премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров и траен мир не трябва да спира.

Лидерът на Юга даде да се разбере, че колегата му от Севера не е сигурен до колко може да вярва на обещанията на Вашингтон.

Мун Дже-ин - президент на Южна Корея: Казах на председателя Ким, че ако реши и извърши пълно премахване на ядрени оръжия, президентът Тръмп е готов да започне икономическо сътрудничество и да прекрати враждебните отношения.

Датата 12 юни не се е променила, заяви президентът Тръмп.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Много хора работят, нещата се движат доста добре. Гледаме към 12 юни в Сингапур. По това няма промяна.

Американски подготвителен екип заминава до часове за Сингапур, а в Туитър президентът Тръмп гневно отхвърли медийни спекулации, че евентуалната му среща с Ким Чен-ун вече не може да се проведе там в предвиденото време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Рикардо триумфира в Монако
Даниел Рикардо триумфира в Монако
Пиян шофьор потроши три коли във Веллико Търново
Пиян шофьор потроши три коли във Веллико Търново