НОВИНИ

Земеделската земя е поскъпнала с около 5 процента

Земеделската земя у нас е поскъпнала с около 5% по данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Средната стойност на декар през 2017 г. е била 872 лева. Увеличението на цените е трайно при земеделските ниви, докато ливадите и пасищата поддържат постоянна цена.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:05, 27.05.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Основното търсене у нас е на качествена земеделска земя, с по-големи парцели, плодородна почва, възможности за напояване и за получаване на субсидии. Традиционно най-скъпи са земите в района на Добрич и Силистра, където цената е двойно по-висока в сравнение с останалите райони.В Добруджа декарът достига 1800 лв. отчитат от асоциацията.

Радослав Манолов - заместник-председател на БАСЗЗ: Най-скъпата земеделска земя е в Добруджа, защото има силно развити арендни отношения. Дори някой да закупи земя, той не може да я ползва докато не изтече арендният договор. Затова за да излезе една земя на пазара, се чака 3-4 години. Това я прави скъпа.

Най-евтина е била земята през миналата година в района на Габрово - 400 лв. за декар и в Кърджали - 300 лв. В Кърджалийско почти няма пазар, хората обработват земята си и я предават по наследство, без да търгуват с нея.

Напоследък се наблюдават интересни промени на пазара със земя, като райони, които бяха подценявани преди, сега земеделската земя активно се търгува.

Радослав Манолов - заместник-председател на БАСЗЗ: В Северозападна България е изключителен бум. В северен централен район - също. Например във Видинско цените стигнаха 1000 лв. за декар, тъй като се появиха повече купувачи и има по-голяма конкуренция.

Проверихме как се търгува земеделската земя и в Софийско. Семейство Симеонови са биопроизводители от село Лесново. Върху 100 дка собствена земя целогодишно произвеждат всички видове био зеленчуци и подправки.Твърдят, че в момента има силно търсене на земя в района, но слабо предлагане, тъй като голяма част от земите край София вече са разпродадени.

Стоян Симеонов - биопроизводител, с. Лесново, Софийско: Напоследък пазарът на земя е все по-стабилен. Няма резки движения на цените.
Теодора Симеонова - биопроизводител, с. Лесново, Софийско: Земеделската земя се продава на цени около 1000 лева за декар. А когато ти трябва земя по-близо до селото, по-плодородна почва, с добро напояване - цените стигат до 1500 лева за декар.

Няма резки движения и при изплащаните ренти в страната. Най-високи са в Добричко - по 87 лв. за декар, най-ниски в Габровско - по 18 лв.

Какъв ще е пазарът на земеделска земя в бъдеще?

Стайко Стайков - председател на БАСЗЗ: Улегнаха нещата и през 2017 г. и 2018 г. не очакваме по-големи повишения от 3 до 5% средно в страната.

Според експертите няма фактори, които да предизвикат срив в пазара на земеделска земя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна разширяването на следваща отсечка от столичния бул. Тодор Каблешков
Започна разширяването на следваща отсечка от столичния бул. "Тодор Каблешков"
Откриха паметна плоча на Димитър Пешев в Киев
Откриха паметна плоча на Димитър Пешев в Киев