НОВИНИ

Има опасност от лавина на Витоша

Лавинната опасност на Витоша е значителна, защото има много силен вятър, който пренася снежни маси и това увеличава нестабилността на снежната покривка. За това предупреждават и днес планинските спасители. Знаете ,че падна лавина преди ден над хижа "Алеко", в която загинаха двама души.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
11:07, 22.01.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Препоръката на планинските спасители към туристите е да се подготвят добре преди да излязат в планината, за да минимизират рисковете от попадане в лавина.

;

В планината се ходи, само ако сте добре подготвени - екипирани и информирани за времето и местата с лавинна опасност. Задължително през зимата туристите трябва да носят т.нар. лавинен уред. Освен това в лавиноопасния район се ходи без твърди предмети.

„Ако влезете в лавиноопасен регион отървете се от ските и щеките“, съветва планинският спасител към БЧК Милен Братанов.

В България за момента няма регламент и санкции за каране извън разрешените зони. Докато в много страни т.нар. фрирайдъри остават без картите си за лифт, ските или сноуборда и дори в някои случаи им се налага глоба, ако нарушат правилата. У нас обаче ски патрулите нямат никакви права.

;

От Планинската спасителна служба при БЧК в Банско предупреждават скиорите и сноубордистите да не карат извън очертаните писти, заради съществуващата лавинна опасност, а заради студеното време съветват всички да бъдат добре облечени и екипирани. Професионалните скиори казват, че дори един човек - скиор или турист, може неволно да предизвика лавина. А понякога природата сама ни поднася снежната стихия. В лавиноопасен район се ходи без твърди предмети, ако сме със ски и щехи, трябва бързо да се отървем от тях. От край време у нас няма регламент и санкции за каране извън разрешените зони, а мнението на професионалните скиори е че дори един човек може неволно да предизвика лавина. Така както вероятно се случи вчера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди
Новините в 100 секунди
 Григор Димитров загуби от Федерер
Григор Димитров загуби от Федерер