НОВИНИ

Има решение за свлачището "Трифон Зарезан"

В Община Варна търсят пари за укрепването на активното свлачище "Трифон Зарезан". Идейното намерение не засяга имотите на собствениците, а само общински терени, което спестява най-малко 80 милиона лева. Ако бъдат намерени пари за проекта, който може да бъде реализиран само за 3 години, мястото ще се превърне в едно от най- посещаваните и атрактивни кътчета във Варна.

bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 09.04.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

16 милиона лева са необходими, за да бъде укрепено все още активното свлачище и да бъде преобразен районът около него.

Олег Колев - главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" към Община Варна: "Укрепва се стената, която се пада в западната част с анкери и пилотна конструкция. Самата естакада стъпва на дълбокозалягащи пилоти вероятно някъде 40-45 метра. Под самата естакада ще има възможност да се направи паркинг, а използвайки морфологията на терена, която сега природата го е създала, правиме един амфитеатър с един минипарк".

Предвижда се изграждането на две пътни платна, панорамна площадка, пешеходна и велоалея. Ще бъде укрепен и самият бряг.

;

Проектът предвижда изграждането на канализация, а също и на подводен риф, който ще намали силата на вълните.

Олег Колев - главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" към Община Варна: "Това, което носи вълната като пясък се отлага зад рифа и по този начин затежняваме езика на свлачището по естествен път и не му позволяваме да излиза повече към морето".

Изграждането на подводния риф ще доведе до наслагването на пясък и образуването на плаж. От Община Варна се надяват да получат средствата от Националната програма за ограничаване на свлачищните процеси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плащаме местните данъци и в събота
Плащаме местните данъци и в събота
Кентърбърийският архиепископ е незаконен син на секретар на Чърчил
Кентърбърийският архиепископ е незаконен син на секретар на Чърчил