НОВИНИ

"Панамските досиета" - обиск в Салвадор, протести в Исландия

Панама потвърди ангажимента си за прозрачност в данъчните дела. Президентът на страната определи като "грешно" решението на Франция да постави отново Панама в списъка на страните, които не сътрудничат в борбата с данъчните измами. Мярката ще влезе в сила през януари догодина. Скандалът с разкритите документи от панамска кантора за скрити авоари на фирми и физически лица продължава да има отражение в някои страни.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:02, 09.04.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Панамският президент Хуан Карлос Варела увери, че ще пристъпи към обмен на информация с 30-ина страни, с които Панама има договор за избягване на двойното данъчно облагане.

Властите в Салвадор обискираха офис на панамската юридическа кантора Мосак Фонсека, откъдето изтече скандалната информация за данъчните измами. Иззети са компютри и документи. Разпитани са 20 служители. Главният прокурор на Салвадор лично наблюдава акцията и заяви, че е твърде рано да се говори за извършени престъпления.

Дъглас Мелендес, главен прокурор на Салвадор: "На този етап не мажем да говорим за престъпления. Трябва да си свършим работата от юридическа и финансова гледна точка".
;

До обиска се стигнало след като служители на офиса махнали табелата с името на фирмата и това предизвикало съмнение.

Не стихват протестите в Исландия, въпреки че уличеният от панамските досиета премиер подаде оставка. Много демонстранти смятат, че това не е достатъчно и искат предсрочни избори.

Правителството обаче няма да бъде подложено на вот на недоверие както искаше опозиционните социалдемократи, защото парламентът отхвърли предложението. Проучване сочи, че ако в Исландия се проведат избори сега, те ще бъдат спечелени от Пиратската партия, която има трима депутати и се обявява против управляващата върхушка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гейзерът в Сапарева баня е застрашен
Гейзерът в Сапарева баня е застрашен
Румънци подкрепят идеята за магистрала Русе – Велико Търново
Румънци подкрепят идеята за магистрала Русе – Велико Търново