НОВИНИ

Инициативата на БНТ 2 за премахване на незаконните сметища със специална награда

Инициативата на Новините на БНТ 2 за премахване на незаконните сметища в България спечели специална награда от Дарителската програма на Мото Пфое за опазване на природното и културното наследство. Конкурсът вече 20 години подкрепя проектите и усилията на институции и частни лица, които се грижат за околната среда, природните ресурси и опазването на националната памет.

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 08.12.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

За първи път в Дарителската програма има специална поощрителна награда за медия за опазване на околната среда. Отличието спечели инициативата на Новините на БНТ 2 „Да почистим незаконните сметища в България“.

Петър Янев - председател на журито
"БНТ като обществена и социална медия, национална медия, е с изключително висок рейтинг и на много високо професионално ниво. Това обикновено ни затруднява да я сравняваме с обикновени и доста по-фокусирани проекти, които са предмет на наградите на Мото Пфое. Но тази година, тъй като Вие излизате извън рамките на обикновените Ви професионални задължения, на подходите, с които осъществявате тази програма, особено на въвличането на активното гражданско участие, това вече наистина е извънредно."

Освен почетен плакет и диплом, инициативата на БНТ2 получава и парична награда. С нейна помощ ще организираме събития с образователна цел.

Мариета Фидосиева – главен продуцент Новини - БНТ 2
"Оказа се, че трябва сериозна образователна програма и тези пари ни трябват за това. Ще трябва да направим много събития и много просветителска дейност между хората, защото всички тези боклуци са дело на хората, да не кажем на нас самите, защото аз не си изхвърлям така боклуците. Но факта, че чистихме сметища и те отново се появяваха на същите места, значи, че проблемът е в хората."

Може би най-голямото незаконно сметище се оказа във варненския квартал „Максуда“. За година и половина, то беше чистено няколко пъти, но и в момента е затрупано с боклуци. Изчистихме най-абсурните сметища в страната - в Късноантичната гробница край жп гара Тракия в Пловдив и в Местостта „Копитото“ в Природния парк „Витоша“.

Показахме Ви над 120 репортажа за близо 100 незаконни сметища, открити от репортерите и зрителите на БНТ2 и ще продължаваме да го правим.

Най-сигурната гаранция, че можем да живеем в една по-красива и чиста България всъщност е промяната в мисленето. Надяваме се, че нашата кауза ще намери подкрепа от Вас – нашите зрители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ смятат, че досега са ликвидирали около 50 000 бойци на Ислямска държава
САЩ смятат, че досега са ликвидирали около 50 000 бойци на "Ислямска държава"
Таксиметрови шофьори от Пловдив готвят голям протест срещу по-висок данък
Таксиметрови шофьори от Пловдив готвят голям протест срещу по-висок данък