НОВИНИ

Иранските партии недоволни от президента заради спада в икономиката

Натискът върху иранския президент Хасан Рохани расте. Причината е влошаването на икономическата ситуация в страната. Държавният глава беше извикан да даде обяснения пред парламента за мерките, които се взимат, но депутатите останаха недоволни от отговорите му и ще се обърнат за становище към правосъдните органи.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:10, 28.08.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Ръст на цените и безработицата и спад на иранската валута, която от април досега загуби половинта от стойността си от април досега - икономическите и социалните проблеми пред Иран се засилват.

За първи път откакто беше избран на поста през 2013г, президентът беше извикан пред парламента да обясни политиката си. Рохани защити действията на правителството и посочи като виновник американската политика и налагането на нови санкции от страна на Вашингтон този месец.

Хасан Рохани, президент на Иран: Няма да позволим на една банда противници на Иран, която в момента се е събрала в Белия дом, да заговорничи срещу нас. Белият дом няма да е доволен от края на днешната сесия.

В края на сесията депутатите изразиха задоволство от отговорите му само по една от петте поставени теми. Рохани заяви, че масовите протести в страната през януари са насърчили президента Тръмп да се изтегли от ядреното споразумение между Техеран и Запада с цел икономическите трудности да предизвикат по- сериозни бунтове в страната.

Президентът изрази тревога от факта, че "много хора са загубили своята вяра в бъдещето на Ислямската република и се съмняват в нейната сила".

Кризата предизвиква смени по върховете - постовете си загубиха министрите на икономиката и на труда, а президентът смени управителя на Централната банка.

Хардлайнерите и дори някои от привържениците на Рохани, настояват той да направи още промени в екипа си.

Депутатите имат правомощия да отстранят Рохани, но въпреки недоволството от него, тази стъпка не е на дневен ред. Върховният лидер Аятолах Хаменей заяви наскоро, че свалянето на президента ще е в полза на врага.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция и Китай подписаха меморандум за мегатранспортен проект
Гърция и Китай подписаха меморандум за мегатранспортен проект
Два влака пометоха автомобил на жп прелез, шофьорът е загинал
Два влака пометоха автомобил на жп прелез, шофьорът е загинал