НОВИНИ

Има недопустими пропуски в ремонтирания път край Своге, изпълнителят отрече вина

Асфалтът, положен на пътя край Своге е недопустим, заяви на пресконференция регионалният министър Николай Нанков. В сместа се съдържат съставки, които водят до бързо полиране и не трябва да бъдат част от износващия се слой. Това са данни от последното изследване на пътната настилка. По-рано днес разследващи и полиция влязоха в офисите на "Мегаинвест холд" в Дупница. Фирмата е партньор на "Трейс груп" в консорциума, ремонтирал пътя през Искърското дефиле от Мездра до Нови Искър. Според информация на "По света и у нас" особен интерес за разследването представляват именно документите за доставка на материали за ремонта на пътя и най-вече на асфалтовите смеси, както и сертификатите за тях.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:03, 28.08.2018
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Готови са първите резултати за съдържанието на асфалтовата смес положена в участъка, където стана катастрофата, отнела живота на 17 души. Пробите са взети в неделя сутринта и изследвани в единствената сертифицирана за тази цел лаборатория.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: По време на изпитването със солна киселина, такъв е и методът, с който се установява качеството на асфалта, протича химична реакция между скалния материал и киселината, което показва, че този материал съдържа карбонатна група, следователно е варовик, глумотизиран варовик или глумолит. Характерното за тези материали е, че имат склонност да се полират и техният коефициент на ускорено полиране е значително по нисък от 50. Съгласно нормативи този материал е недопустим за влагане в асфалтовия слой, камо ли в неговата износваща част.

В документите обаче, които са предавани към АПИ по време на ремонта, както и при приемането на пътя, заключението е, че асфалтовата смес отговаря на изискванията. През лятото на 2014 г., преди полагането, тя е изследвана в частна лаборатория.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Интересното е, че тя, частната лаборатория, в която е изпитан материала е локализирана в Стара Загора. Не го казвам това случайно. Изпитан е в Стара Загора материала 2014 г. и в АПИ на 27 юли е информирана за пробата и за рецептата, която ще се полага, в която съответно по документи всичко е било наред.

Регионалният министър изрази съмнения, че по време на ремонта пред АПИ са предоставени документи с невярно съдържание. Според информация на "По света и у нас" особен интерес за разследването представляват именно документите за доставка на материали за ремонта на пътя и най-вече на асфалтовите смеси, както и сертификатите за тях. Само така може да се установи с точност дали асфалта, който е доставен и отчетен по документи е същият, който е положен и на пътя.

;

Фирмата "Мегаинвест холд" участва с 40% в консорциума извършил рехабилитацията на пътя през Искърското дефиле. В офисите на фирмата в Дупница следователите днес търсиха всички документи по учредяването на консорциума, участието в процедурата за избор на изпълнител, извършването на ремонта, както и приемането на обекта. Разследващите бяха лаконични, позовавйки на следствената тайна.

Бисерка Стоянова, следовател в НСлС: Това е посещение за приемане на документи от Търговско дружество, което е необходимо ние да анализираме.

От "Мегаинвест" изпратиха писмо до медиите, в което твърдят, че не са изпълнители, подизпълнители и партньори в реконструкцията на визираната пътна отсечка. Твърдят още, че участъкът, който те са рехабилитирали е приет с документ за добро изпълнение.

;

Другият партньор-участник в консорциума за ремонта на пътя е "Трейс груп холдинг". Мажоритарният собственик и председател на Надзорния съвет, проф. Николай Михайлов коментира за "По света и у нас", че строителят е изпълнил точно проекта и под строгия контрол на представител на инвеститора - в случая международна финансова институция. Според Михайлов дали има допуснати грешки или дефекти проявени по време на експлоатацията, както и защо са се получили, ще установят разследващите.

Днес от болницата беше изписан единственият засега обвиняем за катастрофа - шофьорът на автобуса Григор Григоров. Той е отведен в ареста на Националното следствие. Утре изтича 72-часовото му задържане и предстои прокурорите да преценят дали да поискат от съда постоянен арест или да му наложат друга, по-лека мярка за неотклонение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два влака пометоха автомобил на жп прелез, шофьорът е загинал
Два влака пометоха автомобил на жп прелез, шофьорът е загинал
Русия, Турция и Иран с тристранна среща на върха за Сирия на 7 септември
Русия, Турция и Иран с тристранна среща на върха за Сирия на 7 септември