НОВИНИ

Паметник на хан Тервел в София?

В столицата беше открита и осветена мемориална плоча в памет на хан Тервел. Освен Мадарския конник, у нас няма паметник в чест на първия български светец. За това инициативна група "Бояните" начело с професор Божидар Димитров днес обяви първите си стъпки за изработването на мемориал на хан Тервел.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Оператор: Любомир Станоев
20:20, 06.02.2016
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Хан Тервел спасява Европа от арабското нашествие в началото на VIII век. Затова е канонизиран и почитан от католици и православни. От сдружение "Боянски клуб" поставиха плоча в памет на владетеля в градинката до баня "Мадара" като знак, че на мястото ще бъде издигнат паметник на Тервел.

Проф. Нина Дюлгерова, сдружение "Боянски клуб": България ще продължи да съществува, във времето и в пространството, защото тя не забравя своята история, и своите личности. Когато е необходимо, си ги спомня, за да бъде по-силен и по-бляскав спомена за тях, като ориентир към младите какво трябва да пазят и знаят за историята си.

Професор Божидар Димитров подчерта, че тепърва ще се търси спонсор и автор за бъдещата скулптура, като междувременно проектът ще бъде съгласуван с Министерството на културата и Столичната община. Със сигурност мястото, паметника и неговата символика ще предизвикат дискусии в обществото ни.

На въпроса ни в сайта "Да има ли паметник на хан Тервел в София?" към момента повечето от Вас са категорично "за", по-малко са несъгласни.

Как си представяте един паметник на владетеля Тервел? Нашият сайт е отворен за вашите идеи, предложения и скици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев: Мигрантската криза в Европа може да се реши само с общ подход
Плевнелиев: Мигрантската криза в Европа може да се реши само с общ подход
Ново посегателство в Кьолн
Ново посегателство в Кьолн