Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Жители на Берковица защитиха болницата си

Протест за запазване статута на болницата в Берковица. Жители на града са притеснени от завишените изисквания в новата здравна карта, които ще доведат до съкращаване на клиничните пътеки. В защита на лечебното заведение се обяви и местната власт.

от Ради Стоянов, Ренета Емилова
18:04, 06.02.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Най-големите страхове за бъдещето на болницата са на най-възрастните жители.

Милка Тошева, жителка на Берковица: "Поне при първа необходимост да има къде да отидем, ние сме тука повече възрастни хора останали."

Панталей Синигерски: "Здравето не се купува с пари, а те искат да закрият болницата. Ние къде ще ходим?"

Болницата няма да се закрие, но новите изисквания по клиничните пътеки поставят под въпрос съществуването на Неврологичното отделение, отделението по акушерство и гинекология и хирургичната дейност.

Мариела Генова, главна сестра: "За тези клинични пътеки, които се работеха в тези отделения, се изисква друго ниво на компетентност, което е свързано с различен персонал в тези отделения."

Местната власт възрази срещу промените още преди седмица, като изпрати декларация до всички министерства и съответните държавни институции.

Милчо Доцов, кмет на община Берковица: "Бих казал, че това е действие за убиване на Северозапада и е редно българското правителство когато предприема подобни действия да мисли по-перспективно, защото ние сме част от България."

В болницата се лекуват основно жители на Берковица и Вършец, но идват и от други населени места - включително Монтана. Камелия е направила избора си заради лекар-специалист.

Камелия, пациентка: "Аз го познавам, той ме е лекувал преди… Заради него. А и най-вече заради базата."

Новата здравна карта ще влезе в сила в началото на април. Дотогава берковчани ще настояват те все пак да не засегнат болницата им.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова бежанска грози Турция, Гърция и Македония заради офанзивата в Алепо
Нова бежанска грози Турция, Гърция и Македония заради офанзивата в Алепо
Опасен химикал се разля от турски ТИР край Полски Тръмбеш
Опасен химикал се разля от турски ТИР край Полски Тръмбеш