Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Испания ни връща 30 000 антични предмета

Над 30 000 антични предмета се връщат в България след операция „Сердика“ на Специализираната прокуратура, ГДБОП, националната полиция и испанските власти.

от БГНЕС
10:17, 18.04.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

На 23 октомври 2018 г., с подкрепата на европейските агенции Европол и Евроджъст в Испания и България е неутрализирана организирана престъпна група, осъществявала трафик на антики от страната към Иберийския полуостров и продажбата им на местния черен пазар.

Съвместното разследване се води срещу 16 български граждани, 8 от които и до момента са задържани под стража в град Торенте, област Валенсия.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала от януари 2016 г., като първоначално е изкупувала артефакти от иманяри и от дилъри на антики в България. Впоследствие организирала изнасянето им от страната и транспортирането им в Испания. Движимите културни ценности са били предлагани за продажба чрез онлайн магазина Ebay в т.ч. чрез наддаване от фалшиви профили.

При съвместната операция бяха намерени и иззети общо 30 600 артефакта (около 600 от тях в България), сред тях гръцка и римска керамика, шлемове, погребални урни, стели, копия, монети, както и 180 000 евро в брой.

Резултатите от назначените до момента експертизи показват, че става дума за автентични културно-исторически ценности, които съгласно международните договорености трябва да бъдат върнати в България след приключване на делото срещу участниците в групата.

На координационна среща на разследващите, проведена на 11 април 2019 г., в централата на Евроджъст в Хага, е постигната договореност съдебното дело срещу членовете на престъпната група да се води в Испания, където са задържани повечето от участниците.

Събраните в България доказателства ще бъдат предоставени на испанските съдебни власти и приобщени към тамошното досъдебно производство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Няма пострадали българи при обстрел на базата в Кандахар
Няма пострадали българи при обстрел на базата в Кандахар
Парк в Хърватия привлича с великденската си украса
Парк в Хърватия привлича с великденската си украса