Ивелина Василева: Нивата на язовирите са в норма и няма опасност

Това увери министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева в интервю за "Денят започва". По думите й проблем може да възникне когато започне топенето на снеговете при затопляне на времето.

от БНТ
09:10, 18.01.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Именно заради това през миналата седмица от ведомството са изпратили писма до областните управители в страната. Те са длъжни да вземат превантивни мерки - в язовирите винаги да има свободни обеми. Така дори при повишаване на нивото им няма да има опасност от големи наводнения. Василева увери още , че от министерството следят пряко големите язовири. При малките също няма проблем, защото вече е ясно чия собственост са и кой носи отговорност за тях, а именно общините, които са ги дали на концесия.

Ивелина Василева: "Непрекъснато следим нивата на реките и водните обекти. Към момента информацията е, че нивото е под или около средното ниво. Ние наблюдаваме големите язовири, където информацията ежедневно се предоставя на органите, които имат отношение към поддържането да тези обекти. Където е необходимо са предприети мерки за обезопасяване и ремонтиране на съоръженията. Много мерки бяха взети, приехме плановете за управление на речните басейни, плановете за управление на риска от наводнения. Всички отговорни лица взимат необходимите действия. С тези си действия правителството не само изпълни своите ангажименти към европейското законодателство. ЕК потвърди, че държавата е изпълнила своите ангажименти."
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Русия удължи разрешителното за пребиваване на Сноудън
Русия удължи разрешителното за пребиваване на Сноудън
Пътят Русе - Разград е затворен за всички автомобили
Пътят Русе - Разград е затворен за всички автомобили