НОВИНИ

Изграждат площадки за домакински отпадъци в малките населени места

До два месеца в местата с население под 10 000 души трябва да бъдат изградени площадки за разделно и безвъзмездно събиране на отпадъците от домакинствата. До момента такива липсват и заради това масова практика е всякакви боклуци да бъдат изхвърляни в речните корита или на други нерегламентирани места. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив вече е изпратила предписания до кметовете на общините в областта за обособяване на подходящи терени.

bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 14.04.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

В община Родопи има 20 населени места с 32 000 жители. Хората казват, че няма къде да изхвърлят старата си покъщнина, както и отпадъците след ремонт. Затова признават, че често нарушават закона, оставяйки ги до кофата за смет.

Елена Трифонова - жител на село Ягодово: Това е проблем за нас. Контейнерите са недостатъчно и на две седмици ги задигат. Къде да ги отхвърляме?!

Кметовете на селата заявяват, че имат огромна нужда от площадка за големи отпадъци. Трудно се борят с нерегламентираното им изхвърляне, което коства и огромен финансов ресурс. Първият терен, определен за това в община Родопи, е край село Първенец.

Пламен Спасов - кмет на община Родопи: Да, ще имаме една регламентирана площадка за матраци, за одеала, за дребни строителни ремонти. Идеята ни е да бъде в село Първенец. Сега има някои доуточняващи въпроси, например нужен ли е подробен устройствен план за площадките.

Предложението на екоинспекцията е площадките да бъдат изградени със средства от такса смет.

доц. Стефан Шилев - директор на РИОСВ-Пловдив: Площадката трябва да осигурява, на първо място да е оградена, да е с лесен достъп, зависи от типа отпадъци, ако не са опасни тогава няма нужда да е изцяло бетонирана. За неизпълнено предписание санкцията е от 5 хиляди лева, но за замърсяване на населени места.

На площадките ще могат да се предават и лекарства и опасни отпадъци. Изискването е обаче те да се събират разделно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На изпита в СУ избират между Любен Каравелов и Златния век на културата
На изпита в СУ избират между Любен Каравелов и Златния век на културата
Пчелите от стотици кошери в Исперихско са измрели
Пчелите от стотици кошери в Исперихско са измрели