НОВИНИ

Изложба с вещи на Петко Славейков в Народното събрание

Оригиналите на Търновската и Сребърната конституция, както и лични вещи на Петко Славейков бяха представени днес в Народното събрание. Изложбата е по повод 140-години от приемането на първата българска Конституция. По случай годишнината беше валидирана и юбилейна пощенска марка.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:53, 08.02.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Експонати реликви върнаха лентата 140 години назад. Сред тях: масата, на която депутатите от първия български Парламент са положили подписите си под текста на Конституцията. Изложени са и първата библия на говорим български език, джобен часовник, мастилницата и перото, с което е писал Петко Славейков.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Като честваме забележителната годишнина и си припомняме голямото дело на учредителите, виждаме как представители на българския народ, вдъхновени от възрожденските идеали, могат да работят в една посока за общия интерес на народа си.
Даниел Панов - кмет на Велико Търново: И нека всички българи се обединим за единството на България, за нейния просперитет, както и нашите предци навремето са ни завещали това.

Всеки, който пожелае, ще може да разгледа изложбата тази неделя - деня на отворените врати в Парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България през стъклото на времето
"България през стъклото на времето"
Конгресът на САЩ готви санкции срещу Саудитска Арабия
Конгресът на САЩ готви санкции срещу Саудитска Арабия