НОВИНИ

Извънредна среща: Страните от региона търсят решение за кризата във Венецуела

Кризата във Венецуела е във фокуса на извънредна среща на първите дипломати на 12 страни от региона. В нея участват и американският вицепрезидент Майк Пенс, както и самообявилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо. Групата от Лима, създадена преди две години, се събра в столицата на Колумбия - Богота.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:16, 25.02.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна в Богота, за срещата на групата от Лима. Той обяви, че САЩ ще стоят зад Гуайдо, докато свободата не се върне във Венецуела.

Насилието по време на опитите да се доставят помощи на икономически опустошената Венецуела през изминалите дни втвърдиха решимостта на Съединените щати да подкрепят опозиционния лидер Хуан Гуайдо, обяви вицепрезидентът.

Срещата се провежда след два дни на кървави сблъсъци в гранични райони на Венецуела с Колумбия и Бразилия. Над 300 души бяха ранени, а най-малко трима души загинаха.

Венецуелската армия, вярна на президента Мадуро, изпълни заповедта да не допусне хуманитарна помощ да влезе в страната от Колумбия. Демонстранти бяха разпръснати със сълзотворен газ, камиони с помощи бяха опожарени.

Същевременно стотици венецуелски военни дезертираха в Колумбия.

Позициите на страните от региона са известни. Преди срещата Бразилия призова международната общност да се присъедини към усилията за освобождаването на Венецуела. С идването на президента Жаир Болсонаро на власт, страната рязко спря подкрепата си за Мадуро.

В Колумбия са над половината от общо над 3,4 милиона венецуелци, потърсили спасение от глада и кризата зад граница, а колумбийският президент е твърдо на страната на Гуайдо.

Същевременно Куба защитава Мадуро, а президентът Канел обяви, че Венецуела е жертва на империалистически опити на Съединените щати да възстановят неолиберализма в Латинска Америка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Друмева: Аргументите за ветото върху промените в ИК са юридически
Проф. Друмева: Аргументите за ветото върху промените в ИК са юридически
Вето на Изборния кодекс: Президентът посочи аргументи срещу промените в закона
Вето на Изборния кодекс: Президентът посочи аргументи срещу промените в закона