НОВИНИ

Нов доклад на Римския клуб за състоянието на планетата

Световните кризи винаги са заплаха, но те могат да бъдат преодолени. Решенията за постигане на благоденствие в новия, пренаселен свят, съществуват. Те са част от новата книга-доклад на Римския клуб с предизвикателното заглавие "Хайде". Съпредседателят на престижната организация Ернст фон Вайцзекер гостува у нас за премиерата на книгата в България. Ето какво сподели той за "По света и у нас".

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:54, 25.02.2019
8698
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Бързо нарастващо население, безогледно разхищение на ресурсите, заплахи за климата и най-вече измамното усещане, че повишаването на брутния вътрешен продукт на всяка цена може да донесе повече щастие. Тези са основните точки в доклада на половинвековния Римски клуб, пресявани през погледа и опита на неговите членове: висши политици, икономисти, представители на бизнеса и науката.

Съпредседателят на клуба и съавтор на новия доклад за състоянието на планетата Ернст фон Вайцзекер не се притеснява от световните кризи, а от това, че хората не правят нищо, за да не ги повтарят.

Ернст Улрих фон Вайцзекер, съпредседател на Римския клуб: Кризата от 2008-ма беше резултат от масивен срив на финансовата система. Това беше грешка. Г-20 и други световни организации трябва да регулират отново финансовия сектор, включително и с вдигане на нивото на паричните резерви на банките. Защото намаляването на резерва води до колапс, както вече стана. И това може да се случи пак, освен ако ние като нации, заедно с банките, не успеем да стабилизираме системата.

Рецептата за справяне с предизвикателствата зависи от наложителни промени в начините за постигане на икономически растеж.

Ернст Улрих фон Вайцзекер, съпредседател на Римския клуб: Днес няма недостиг на работна сила. Но има недостиг на енергия, на вода, на изкопаеми. Римският клуб казва: новата индустриална революция трябва да бъде по-разсъдлива при използването на природните ресурси. Това може да направи страни като България по-богати.

Богатство от нов тип, което включва баланс с природата, скъсване с егоистичното преследване на растежа и приоритет на инвестициите, които да осигурят благоденствие и за следващото поколение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова ера на сътрудничество между ЕС и Арабската лига
Нова ера на сътрудничество между ЕС и Арабската лига
ДРУГИТЕ новини: Танц с мисия
ДРУГИТЕ новини: Танц с мисия