НОВИНИ

Нова ера на сътрудничество между ЕС и Арабската лига

Предизвикателствата, пред които е изправен регионът на Близкия изток и Северна Африка, са предизвикателства и за ЕС. Това заяви в речта си премиерът Бойко Борисов пред първата среща на върха ЕС-Арабска лига в египетския курорт Шарм Ел Шейх. Той акцентира, че е необходимо ЕС и Лигата на Арабските държави да намерят подходящия и възможен начин за справяне с общите проблеми и предизвикателства. Двата блока са решени да започнат "нова ера" на сътрудничество, се казва в заключителното комюнике.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:59, 25.02.2019
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Днес във фокуса на вниманието на лидерите тук са търговско-икономическите отношения и взаимното сътрудничество в сферата на сигурността, миграцията и отбраната.

Както в рамките на форума, така и по време на всички свои двустранни срещи тук в Шарм ел шейх с арабски и европейски лидери, министър-председателят Бойко Борисов подчерта колко общи проблеми имат държавите от Европейския съюз и Арабската лига и в този контекст изтъкна необходимостта от избягване на нови различия и конфронтации на етническа и културна основа.

Бойко Борисов - министър-председател: България е пример как работи добре с Турция и едновременно с Египет, едновременно с Ливан, едновременно с Гърция, едновременно с Кипър. Ние не разваляме приятелства в името на нови, а надграждаме старите си приятелства.

Най-важни са диалогът и съвместните действия в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция, посочи още Бойко Борисов.

По-рано тази сутрин премиерът проведе и двустранна среща с външния министър на Саудитска Арабия. Двамата обсъдиха сътрудничеството в сферите на търговията, инвестициите и енергетиката. Бойко Борисов заяви, че Саудитска Арабия е важен външно-икономически партньор на България и за страната ни е важно да надграждаме потенциала в сферата на инвестициите. Като конкретна възможност за инвестиции Борисов посочи европейския газов хъб "Балкан" и изтъкна значението му за енергийната сигурност на цяла Югоизточна Европа.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Искам да привлечем колкото може повече участници в конкурса - мощни, големи, с огромен опит. Техните компании правят по 40-50 километра на ден газопроводи, така че просто каним да дойдат и да участват в конкурсите. Така, както и италиански компании, и немски, в момента.

Премиерът Борисов подчерта още, че както от страна на Саудитския крал, така и на външния министър, днес е бил потвърден огромният интерес към България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вето на Изборния кодекс: Президентът посочи аргументи срещу промените в закона
Вето на Изборния кодекс: Президентът посочи аргументи срещу промените в закона
Нов доклад на Римския клуб за състоянието на планетата
Нов доклад на Римския клуб за състоянието на планетата