НОВИНИ

Промените в Изборния кодекс няма да бъдат обсъждани днес

Парламентът заседава извънредно. Предстои депутатите да решат за отмяната на временното прекратяване на пленарните заседания по време на предизборната кампания. Въпросът за промените в Изборния кодекс няма да бъде обсъждан, заяви изпълняващият длъжността председател на парламента Димитър Главчев.

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 18.10.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Предвижда се депутатите да обсъдят създаване на временна анкетна комисия за АЕЦ "Белене". В програмата са още ратифициране на Договор за залог върху трежъри сметката между Република България, второ гласуване на промени в Закона за военната полиция, Проект за решение във връзка с Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга страна.

Предстои депутатите да обсъдят и проекти за решения за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, първо четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове, първо четене на промени в Закона за задълженията и договорите, както и първо четене на промени в Изборния кодекс.

Александър Ненков, депутат от ГЕРБ: Още миналия път, когато се приемаше избирателния кодекс, можете да си спомните имаше пак една среща между коалиционните партньори, където и тогава и вчера на тази среща, когато имаше между трите формации беше с много ясно послание. И изискванията на ПФ и РБ, ГЕРБ ще подкрепи и ще се съобрази с тях, но безспорно е грешно да се правят промени в избирателния кодекс.
Настимир Ананиев, депутат от Реформаторски блок: Така нареченото квадратче "Не подкрепям никого" да се брои за действителен глас и да влияе всъщност на определяне на активността на избирателите, а за парламентарни избори да не влияе на определяне на 4-процентовата бариера, тъй като знаете че това беше едно от притесненията, че по някакъв начин изкуствено може би искаме да вдигнем тази бариера, а ние от РБ винаги сме били за сваляне на самата бариера, за да има по-голяма представителност на хората и на техния вот.
Юлиан Ангелов, депутат от Патриотичния фронт: За нас това, че се променя изборния закон в момента е нещо, което не е добро и затова преди половин година тръгнахме да правим промените в изборния кодекс, за да не е по време на самите избори.
Иван Иванов, депутат от БСП: Наличието на подобно квадратче в момента и начина, по който колегите предлагат то да се отчита като действителен глас създава сериозната вероятност дори на момента хипотетична да имаме избран кандидат, който ще е под името "Не подкрепям никого". И не трябва да чакаме и минута повече още утре това предложение да се приеме и квадратчето да изчезне.
Мариана Тодорова, депутат от АБВ: Този Изборен кодекс няма да е устойчив, отново ще бъде отворен и затова ние от АБВ ще призовем след изборите да се състави експертна група, която да изработи нов кодекс, който да бъде с визия за следващите 15-20 години, за да няма проблем в изборите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международната коалиция ще продължи военните действия срещу терористите
Международната коалиция ще продължи военните действия срещу терористите
Здравната каса освобождава 50 млн. лева от резерва си
Здравната каса освобождава 50 млн. лева от резерва си