Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проф. Генчо Начев: Разочарован съм от това, което се случва в МУ

В последните дни избора на нов ректор в Медицинския университет предизвика спорове, в които се намеси и министъра на образованието Меглена Кунева. Председателят на Общото събрание на МУ проф. Генчо Начев гостува в студиото на "Денят започва" и коментира създалата се извънредна ситуация. Той заяви, че свиканото от него общо събрание е било напълно редовно.

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 18.10.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Според проф. Генчо Начев, събранието е било легитимно и е свикано с подписите на 124-ма от общо 400 членове, а обявата за свикването му не е била публикувана на страницата на университета от бившият ректор проф. Вихра Миланова. Самият Начев е предложил заседанието да се отложи, но достатъчен брой участници в Общото събрание отхвърлили това предложение. Според Начев охраната на заседанието е била излишна и става въпрос за престараване, а не за опит да се изолират медиите. Той призна, че в момента в университета има напрежение, но скандалите са провокирани отвън.

Професор Начев изказа разочарование от отношението, с което беше подходено в ситуацията.

"Не си спомням да е имало агресия. Винаги е имало противопоставяне на идеи. Никога не е бил един кандидатът за ректор както беше с професор Миланова и проф. Златков. Винаги е имало двама кандидати. Те винаги са имали привърженици и опоненти. Но винаги е имало академичност. Никога не се е позволявало надхвърляне на допустимия тон. И никога не се е позволявало проблемите, които има институцията да се изнасят навън. Но съм разочарован от това, което се случи."

За одита на инспектората на Министерството на образованието, той заяви:

"Според мен одита е право на инспектората на МОН. Одита има съответно заключения, дава препоръки. И от тези заключения и препоръки съответно се сезира или самосезира, не знам точно как се казва, прокуратурата. Оттам следват следствени мерки. И съответно съда трябва да реши има ли закононарушения. В каква степен са тези закононарушения и какво следва от това. Т. е. санкциите и наказанията какви ще бъдат, ако има такива. Резултатите от този одит, така както са представени удрят върху имиджа на университета. Дали те ще доведат до някакъв съдебен резултат - това ще видим във бъдеще.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леонардо Ди Каприо призова за действия срещу глобалното затопляне
Леонардо Ди Каприо призова за действия срещу глобалното затопляне
Проф. Владимир Чуков: Алепо и Мосул генерират огромни бежански потоци
Проф. Владимир Чуков: Алепо и Мосул генерират огромни бежански потоци