В началото на летния сезон: Как да се намали броят на удавянията в България?

В началото на летния сезон Българският червен кръст организира кампания за безопасност при плуването във водните басейни. По този показател България е в челото на позитивна класация - сред първите 15 държави, които имат най-малко трагични случаи. Лице на кампанията е Петър Стойчев.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
21:36, 05.06.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Знаем максимата, че често се давят най-добрите плувци. Но реално се давят и хората, които влизат във водата пияни и децата, оставени без надзор. Давят се и авантюристите, които ходят на неохраняеми плажове, а те в България са 110 - почти толкова колкото охраняемите. И всички тези летни трагедии, около 120 всяка година, могат да бъдат избегнати, ако се спазват някои прости правила.

Стоян Андонов, зам.-министър на младежта и спорта: Не би могло държавата на която и да е страна да обхване всички водни площи. Знаете Черно море, ивицата му е над 400 км. Като сложим и река Дунав, имаме две сериозни водни граници, които на практика е невъзможно да бъдат обхванати, иначе всеки втори българин би трябвало да стане спасител.
;

Затова и тази година се акцентира върху превенцията. Никога да не се подценява водната стихия и да избираме плажовете със спасители. Това са само част от правилата, които са залегнали в извънкласното обучение на децата по водна безопасност.

Колкото до по-непокорните младежи от БЧК, залагат на харизмата на световния шампион по маратонско и ледено плуване.

Петър Стойчев - световен шампион по плуване: Категорично се обявявам против плуването в нетрезво състояние, което много често се случва. Плуването не е умение, което можеш да забравиш, така че родители научете вашите деца да плуват, така може да им спасите живота.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фрийдъм хаус: Свободата на медиите e в низходяща спирала по целия свят
"Фрийдъм хаус": Свободата на медиите e в низходяща спирала по целия свят
Половин милион лева за ремонт на кораба Радецки отпусна правителството
Половин милион лева за ремонт на кораба "Радецки" отпусна правителството