НОВИНИ

ЕК отправи нови препоръки към България за подобряване на икономическата среда

Нови препоръки на Европейската комисия към България за подобряване на икономическата среда. Основните са свързани с подобряване на събираемостта на данъците в сектора на горивата и пазара на труда, увеличаване на надзора в застрахователния и банковия сектор и увеличаване на инвестициите в науката. Препоръките са свързани с отчета на последното шестмесечие в целия евросъюз.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:42, 05.06.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

България остава сред страните с най-ниски доходи - над 32,8% от населението е в риск от социално изключване. Разликата между доходите на най-богатите и най-бедните също е сред най-големите в Евросъюза - 7,7 пъти, отчита Брюксел.

Валдис Домбровскис, зам. -председател на Европейската комисия: Европейската икономика е в много по-добро състояние от това, в което я заварихме, седем години непрекъснат растеж, инвестициите са възстановени, публичните финанси растат, заетостта е на рекордни нива, създадени са около 12 милиона работни места.
За съжаление тези числа не са валидни за всички държави в общността, някои от европейските страни не успяха да се възползват от добрите икономически години - да създадат необходимите финансови буфери и да направят необходимите реформи.

Общо отправените препоръки към България са 31 и засягат главно икономическата и социалната политика. Специално внимание Европейската комисия обръща на липсата на достатъчно инвестиции в наука, недостатъчно доброто образование, значителния брой на децата, които напускат училище.

Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансови въпроси: Днес комисията трябва да направи допълнителни усилия, за да бъдат отстранени някои лоши практики от икономиката и обществото ни. Нашите препоръки са твърдо за по-големи мерки срещу прането на пари в някои държави като Дания, Естония, Латвия, България, Малта и Швеция.

Освен това, впечатление на комисията са направили бавните реформи в публичния сектор, лошото управление на държавните компании и бавното изпълнение на целите за постигане на енергийна ефективност. Брюксел препоръчва на България за засили контрола в банковия и застрахователния сектор, да отстрани забавянето при изграждане на трансевропейските жп трасета и пътища и да увеличи парите за здравеопазване.

Специална част в този доклад от европейската комисия е свързана с нередностите в застраховката зелена карта и забавянето при приемането на системата за поощряване на изрядните шофьори бонус-малус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чешкият премиер Андрей Бабиш ще иска среща с Юнкер заради одита на ЕК
Чешкият премиер Андрей Бабиш ще иска среща с Юнкер заради одита на ЕК
Десантът в Нормандия: Повратна точка във Втората световна война
Десантът в Нормандия: Повратна точка във Втората световна война