НОВИНИ

Как да се спре обезлюдяването на българското село обсъждаха кметове на села

Как да се спре обезлюдяването на българското село обсъждаха кметове на малки населени места от община Благоевград и евродепутатът Андрей Новаков. Поводът за срещата в село Дъбрава е започващите на 2 май преговори за бюджета на Европейския съюз през следващите 7 години и обсъжданията какви програми ще има, какво ще финансират те и какви ще бъдат възможностите българските села да получат средства от Европа.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Станислава Христова
14:31, 02.04.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Липсата на работа и лошата инфраструктура са сред основните причини за нежеланието на хората да живеят на село. Това коментираха кметовете на селата дошли на срещата в Дъбрава.

Росен Георгиев, кмет на село Дъбрава: " Всички колеги знаят, че малките населени места от общината и съм сигурен, че така е в цялата страна, са лишени от транспорт, така че хората които дори събота и неделя искат да идат да си нагледат имотите не могат да го направят, трябва да ползват скъпи таксиметрови услуги или пък въобще да не го правят."

Повече правомощия за селските кметове искат жителите на малките населени места в община Благоевград.

"Трябва да се намери начин тук на място кмета да реши тук на място всички въпроси, не да се ходи по съвет в Благоевград, ние имаме допир с него, а нас като започнат да ни пращат по градо по тия зали, по тия врати и не става."

Реклама на български села по целия свят посредством интернет платформа обеща на срещата с кметовете евродепутатът Андрей Новаков.

Андрей Новаков, евродепутат: "Представете си го като портал някакъв, интернет страница, сайт, на който ще има цял профил за Дъбрава, и ще можем да кажем ако искаш да се занимаваш с винопроизводство това е мястото, ако искаш да се занимаваш с биоземеделие, със селски туризъм, нещо, което е положително за Дъбрава."

С цел развитие на селата кметовете от община Благоевград поискаха всяко населено място да има делегиран бюджет, както и в кметствата по селата хората да могат да получават адекватно административно обслужване, без да се налага да ходят до общинските центрове.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст от 24% на събрания туристически данък отчитат в Банско
Ръст от 24% на събрания туристически данък отчитат в Банско
Условията за ски в Пампорово са отлични
Условията за ски в Пампорово са отлични