НОВИНИ

Как гласуват в Париж и във френската провинция

Лондон не подкрепи Брекзит, а Доналд Тръмп получи много гласове в малките градове в САЩ. Разделението голям град - провинция може да реши и президентските избори във Франция. С разстоянието от Париж расте и популярността на крайнодясната Марин Льо Пен. В района на столицата настроенията са различни дори ако предградията са само на минути път. Вижте един сондаж на колела.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:12, 31.03.2017
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Десет процента е спечелил в Париж Националният фронт на най-скорошните избори във Франция - регионалните през 2015 година. Посланията им трудно намират отзвук в центъра на космополитния град.

Виктор Льоклер, сценичен мениджър: "Живея в така да се каже мултикултурна среда - хора с различен цвят на кожата и произход, нямаме еднакви тревоги и страхове, но сме свикнали да живеем заедно без да задаваме въпроси. За мен тревожното е, че Нациналният фронт и други партии представят Франция сякаш не е мултикултурна страна".

С регионалната жп линия от Лионската гара до Вилньов - Сен-Жорж се стига само за 19 минути, но впечатлението е за различни светове. Предградието е с 32 000 жители, безработицата с петдесет на сто по-висока от средната за страната. През 2015 г. Националният фронт е взел там 29 процента от гласовете, сега се прибавя разочарование от управлението на социалистите и от това, че кампанията на традиционните политици отминава такива места.

Изабел Кошар домакиня, майка на 8 деца: "Тук има плакати, но политици не идват. Виждаме по телевизията, че ходят в някои градове. В Париж разбира се, но в предградия като нашето - не. Вече не вярвам в политиката, край".

Изабел няма да гласува. Люсиен на миналите президентски избори е дал гласа си за Оланд. Според него медиите са пристрастни към центриста Макрон, а Льо Пен и левият кандидат Меланшон разбират по-добре живота в провинцията. Затова този път може да избере кандидата на Националния фронт.

Люсиен Нгандо, компютърен техник Идеите им не са лоши, изобщо. Трябва да им дадем шанс.

Колкото по-далеч от Париж е следващото градче по линията, толкова по-голяма е била подкрепата за Националния фронт на последните избори. На края на линията в Малерб на 75 километра от столицата фронтистите са взели преди две години 42 на сто. Льо Пен привлича сега тамошните избиратели, защото познава неволите им - от трудностите да си запишат час за лекар, до слабия интернет или плановете жп линията да бъде закрита.

Оливия Берто, безработна: "Френската икономика не работи. Още повече в провинцията, където си имаме и повече проблеми".

По-малко от 30 на сто от избирателите във Франция живеят в големи градове. От останалите зависи дали президентските избори ще произведат шоков резултат като британския референдум и победата на Тръмп в САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов начин за провеждане на матурите в 12-и клас
Нов начин за провеждане на матурите в 12-и клас
Ремонтират основно площада в Благоевград за пръв път от 30 години
Ремонтират основно площада в Благоевград за пръв път от 30 години