НОВИНИ

Как новият регламент за личните данни засяга работата на медиите?

Бизнесът не е подготвен за новите правила за личните данни. Не е ясно колко време ще продължи и режимът на адаптация и на напътствие от страна на контролните органи по прилагане на новата ерводиректива преди да почнат да глобяват. Едва 14 специалисти отговарят за близо 400 хиляди администратори на данни у нас. Пред БНТ председателят на Комисията за защита на личните данни коментира, че трябва да се балансират правото на достъп до информация и защитата на личните данни и това поставя редица въпроси и около работата на медиите в новите условия.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:20, 28.05.2018
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Според журналиста Йово Николов притеснения крият измененията, които са вкарани за обществено обсъждане в Закона за личните данни. По думите му не е намерен балансът между обществения интерес, който журналистите преследват при своите разследвания и самите лични данни.

Йово Николов, разследващ журналист: Общественото обсъждане на този закон е 14 дни, вместо 30 дни. Измененията към Закона за личните данни са почти два пъти и са по-големи от самия закон за личните данни. Минималните глоби за налагане на санкции на медии например е дадено 10 000 лева. Сума, която е непосилна за някои регионални медии.

Според журналиста съществуват много въпросителни, които все още стоят без отговор. Затова при синхронизацията на българското законодателство с евродирективата не трябва да се бърза.

Йово Николов, разследващ журналист: Надявам се на по-здрав разум въпреки че сигналите от парламента, които получаваме не са никак добри.
;

От Комисията за защита на личните данни заявиха, че медиите ще могат да оповестяват имената на заподозрени в престъпления. Това щяло да се регламентира от друга директива - за достъпа до оперативни лични данни. Прокуратурата обаче би трябвало да определи правила относно съобщаването на имената.

Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни: Този обществен интерес понякога надвишава интереса журналистът да получи информация в момента, за да може да я оповести.
;

От Комисията заявиха, че заснемането на публични места не се включва в санкциите на закона. Затова изискванията към професионалните фотографи остават както досега и продължават да се определят от Закона за интелектулната собственост.

;

От Комисията за защита на личните данни заявиха, че всеки журналистически казус ще се разглежда поотделно. При нарушение ще се санкционира медията като администратор. Към жълтите новини ще бъде приложена цялата строгост на закона.

Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни: Разследващият журналист няма да понесе санкции, но медията като администратор може да се заведе срещу медията иск като администратор за незаконосъобразно обработване на лични данни. Органът като комисия за защита на личните данни няма да го уважи в случай, че се докаже това разследване действително е насочено към предотвратяване на неправомерни корупционни практики в системата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус от градския транспорт в Пловдив катастрофира, на шофьора му прилошало
Автобус от градския транспорт в Пловдив катастрофира, на шофьора му прилошало
Какво показва годишният икономически анализ на БАН?
Какво показва годишният икономически анализ на БАН?