НОВИНИ

Какво показва годишният икономически анализ на БАН?

Днес БАН представи годишния си икономически анализ и препоръча данъчна реформа.

Николай Минков
от Николай Минков
18:11, 28.05.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Икономическият ръст се измерва със стойността на брутния вътрешен продукт, който пък се определя от няколко фактора- потреблението на стоки и услуги, инвестициите и износът. И докато имаме относително добро ниво на потребление, а голям дял от инвестициите, дължим на Брюксел по линия на европейското финансиране, то износът буксува. Поради тази причина и анализаторите от БАН не очакват висок темп на растежа, а прогнозата за БВП се движи около 3 и 3,5 на сто.

;
доц. д-р Виктор Йоцов: Ако навремето имахме какво да изнасяме, но нямахме пазари, сега можем да обърнем нещата, че пазари имаме, но в момента нямаме точно какво да изнасяме. Експортният потенциал стагнира.
;

Според анализаторите от БАН само за последните две години близо 7 млрд. евро инвестиции са напуснали България, като за 2016-та те са били - 3.4 млрд. евро, а 2017-та- 3.1 млрд. евро. Основната причина е търсенето на по-добър инвестиционен климат, било то чрез финансови инструменти, било то чрез купуване на имоти зад граница.

На този етап от БАН препоръчват дебат за нов данъчен модел с отпадане на плоския данък и въвеждане на подоходно и семейно облагане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как новият регламент за личните данни засяга работата на медиите?
Как новият регламент за личните данни засяга работата на медиите?
Италия потъва в сериозна политическа криза и върви към нови избори
Италия потъва в сериозна политическа криза и върви към нови избори