НОВИНИ

БСП и ГЕРБ в спор за изборите в село Галиче

Изборите в село Галиче станаха ябълка на раздора между БСП и ГЕРБ. След като на вчерашния балотаж кандидатът на социалистите Веселин Тушинов загуби от подкрепяния от ГЕРБ Страхил Стоянов, днес от "Позитано 20" обявиха, че ще искат касиране на вота заради изборни нарушения. От ГЕРБ отговориха, че обвиненията на БСП са неоснователни.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:35, 28.05.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

От БСП твърдят, че бившият кмет на Галиче Ценко Чоков е звънял от затвора от два телефонни номера и така е управлявал изборния процес във врачанското село. Което, според социалистите, натежало на везните - да може считаният за близък до Чоков - Страхил Стоянов да победи с 497 на 471 гласа.

Кирил Добрев - БСП: Това не бяха никакви избори, това беше нагла демонстрация и завръщане на ретро мутренската държава. Аз съм продукт на прехода, няколко пъти съм го казвал, бях забравил как изглеждат официалните анцузи, ланците отгоре.

Около час по-късно от ГЕРБ призоваха властите да проверят твърденията на БСП, че Ценко Чоков е контролирал по телефона от затвора изборния процес в Галиче, и ако има такова нещо, да се вземат необходимите мерки.

;
Тома Биков - ГЕРБ: Може би БСП са внимателни в това отношение, защото в тяхната парламентарна група има човек, който е обвинен за купуване на гласове, а в секретното деловодство на НС имахме възможност да прочетем СРС, в които точно депутатът им говори със затворници, как да му осигурят гласове от ромската махала в Пазарджик.

От БСП, от своя страна, заявиха, че освен че ще направят искове за касиране на вота в Галиче, ще изпратят сигнали и до Европейската комисия, и неправителствения сектор.

Крум Зарков - БСП: Може би не го виждаме тук от София, но цялата страна е изпъстрена с места като Галиче, където хората просто се страхуват за хляба си, за всекидневното си оцеляване. И това, трябва да знаят тези, които се опитват да ни откраднат демокрацията и свободата, че просто няма да го бъде.
;

Коментар по темата Галиче, в Пловдив направи и премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов - министър-председател: Не съм виждал даже нашият кандидат за кмет, не съм се срещал, не съм се виждал в партийната организация, не съм ходил на предизборна кампания. Какво да ви отговоря? За всичко искат касиране, да ги касират, нали имаше балотаж.

От ГЕРБ смятат, че когато се поставя под въпрос изборният процес по принцип заради Галиче и се обобщава, че в България той е опорочен така или иначе, реално се подкопават основите на демокрацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия потъва в сериозна политическа криза и върви към нови избори
Италия потъва в сериозна политическа криза и върви към нови избори
​Френско гражданство и медал за имигранта, спасил висящо от балкон дете
​Френско гражданство и медал за имигранта, спасил висящо от балкон дете