НОВИНИ

Пада възрастовата граница на болните от диабет

Диебет тип 2 е най-честата болест през 21 век. Възрастовата граница на болните пада все повече, като до преди 10 години заболелите започвали от около 45-годишна възраст, а в момента има и 25 годишни. Най-честите причини за заболяването са застоял начин на живот и неправилно хранене. Тези данни бяха изнесени в Благоевград по време на безплатни прегледи, организирани от лекари от Военно-медицинска академия.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Станислава Николова
12:55, 28.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Извършване на чести профилактични прегледи за откриване и регулиране на време на различни заболявания. Това съветва д-р Миронова, която е ендокринолог във Военно-медицинска академия. Според нея едно от най-важните неща е диабетът да бъде открит в ранен стадии, за да могат да се избегнат последващите усложнения, които може да отключи.

Д-р Миронова: Усложненията от захарния диабет са тези, които убиват пациентите и са тези, които ги вкарват всъщност в интензивните клиники, свързани с тяхното усложнение могат да доведат и до фатален край при пациентите.

Оплакванията, свързани с диабет най-често са сухота в устата, силна жажда, световъртеж, повишаване на теглото и често уриниране. Лена Илиева се оплаква от силен световъртеж от дълго време, затова е решила да се изследва и за диабет.

Лена Илиева: Ами по принцип съм хипертоник, добре е да се изследва холестерола. Обикновено хипертониците са предразположени към диабет, не е лошо да се види кръвната захар и най-вече щитовидната жлеза, да проверя дали моето състояние не се дължи на някакви проблеми с щитовидната жлеза.

Към 2010 г. броят на болните от захарен диабет в България се оценява на около 520 хиляди души или 8,3% от населението над двадесетгодишна възраст, като 200 хиляди от случаите не са диагностицирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откраднаха 42 машини за криптовалута от офис в Гоце Делчев
Откраднаха 42 машини за криптовалута от офис в Гоце Делчев
Турнир по тенис на маса за хора с увреждания се проведе в Русе
Турнир по тенис на маса за хора с увреждания се проведе в Русе