НОВИНИ

120 години отбелязва читалището в Рила

Читалището в град Рила отбеляза 120 години от своето учредяване. Създадено през 1898 и до днес читалищните дейци продължават да опазват и съхраняват обичаите и традициите на хората от този край.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград София Гълъбова
11:40, 28.05.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В танцовите състави и певчески групи на читалище „Христо Ботев” в Рила се изявяват близо сто и петдесет самодейци на различна възраст. С подготвени от тях тържествени програми се отбелязват традиционни български празници и семейни тържества.

Мария Жлебинкова,секретар на читалището в град Рила:
"Правим юбилейни сватби – сребърни, златни, рубинени. От 24 години правим великденска среща на хората над осемдесет години в Рила. Възрастните хора си представяте колко малко им трябва за да може да почувстват топлината."
Дафина Гърчева, председател на настоятелството на читалището в Рила:
"Ние сме лицето на общината, защото сме излизали и в чужбина и на различни фестивали и тогава казват а вие сте от Рила до Рилския манастир."

След като е открито, с дарения и доброволен труд на местните хора е построена и сградата на рилското читалище. Сред първите дарители е Рилската света обител. Организатори на читалищната дейност в началото са предимно учители и занаятчии от Рила. А в дейността на културната институция участват и известни български общественици и творци.

Мария Жлебинкова, секретар на Читалището в град Рила :
" Професор Асен Златарев, сказки са изнасяли лекции. Един от най-видните ни поети Никола Вапцаров който по това време е бил огняр и механик в Балабановата фабрика в село Бараково. Много интересна е била впоследствие срещата с неговата майка. И рилските жени организирана в Рила за това че той е бил тук и неговият дух все още се носи сред нас."

Още когато е открито рилското читалище, с дарени от неговите жители книги отваря врати и библиотеката, в чийто фонд сега има близо 18 хиляди тома литература.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парад на слонове в Санкт Петербург
Парад на слонове в Санкт Петербург
Няма сериозно пострадали при катастрофата между кола и автобус край Враца
Няма сериозно пострадали при катастрофата между кола и автобус край Враца