Единственият по рода си у нас Фестивал на гъбата се проведе за девета поредна година в русенското село Красен. През тази година обаче празникът може и да е последен, защото производителите се оплакват от сериозната конкуренция на вносните полски гъби, които подбиват цените.
Русенското село Красен е първото село в България, в което е започнало гъбопроизводство. Тук е построен и първият гъбозавод на Балканите. Всяка година местните жени приготвят ястия по стари рецепти с гъби, а производителите представят своята продукция. Традицията обаче е заплашена от сериозната конкуренция на чуждестранния внос.
Йорданка Чурова, кмет на с. Красен:
„В региона намаляха драстично гъбопроизводителите. Не заради друго, а заради вносната полска гъба, която подбива пазарите.”
Маргарита Бенева:
„Казват, че са по-трайни докато нашите са натурални и трайността им е по-малка. Затова по големите вериги са вносните гъби.”
Павел Николов, гъбопроизводител:
„Обработват ги в барокамери и с препарати основно и това ги прави по-устойчиви, както почти всички плодове и зеленчуци, които са внос.”
За сметка на това Павел, който от 10 години се занимава професионално с отглеждане на гъби твърди, че родните производители залагат на натуралното, което е с по-добро качество и вкус. Най-младият гъбопроизводител в Красен смята обаче, че има какво да се желае и от държавата.
Павел Николов, гъбопроизводител:
„Може би от 10 години насам няма никакво финансиране и субсидии за гъбопроизводителите.”
Все пак Павел Николов е оптимист, че българинът избира родното проиозводство. Затова всеки всеки месец предлага на пазара по 8 тона бяла и кралска печурка.
Кметът на столичния район "Люлин" предлага намаляване на такса смет за 2026 г.
"Летяха куршуми, нямаше къде да се скрием": Атентат в Сидни разтърси света в първия ден на Ханука (ОБЗОР)
Украйна се отказва от членство в НАТО в замяна на гаранции за сигурност от САЩ и Европа
Как „Българската Коледа“ помага на 11-годишно дете с аутизъм да напредва и да общува?