НОВИНИ

Как се измерва мръсният въздух?

22 нови сензора са в процес на изграждане и нямат нищо общо със съществуващите 5 автоматични измервателни станции в столицата, но ще допълват информацията от тях. Тяхното разполагане е съобразено с обективната география, генетични фактори като транспорт и с местата, където има струпване на населението. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ доц. доктор Стелиян Димитров от катедра "Картография и географски информационни системи" на Софийския университет.

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 19.12.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

"Качеството на атмосферния въздух специално в София е преди всичко продукт на обективната география. На второ място са генетичните фактори, които предизвикват замърсяването на въздуха - основно транспорт, битовото отопление, в по-малка степен индустрията, в значителна степен строителството особено през активния сезон", каза още доцентът. "Третата група критерии, които сме използвали за разполагането на новите сензори, това е разпределението на населението - къде има струпване на население и висока концентрация на замърсяване на атмосферния въздух", допълни той.

Стелиян Димитров, доц. доктор от катедра "Картография и географски информационни системи" на Софийския университет: Използвахме доста сложен алгоритъм, базиран на съвременни геоинформационни технологии, конструирахме един пространствен модел, който интегрираше по количествен начин тези фактори. В крайна сметка разделихме пространството на София на 100-метрови клетки, избрахме клетките, в които има съчетание на фактори, предизвикващи замърсяване, включително обективната география - климата, релефа. Защото София се намира в котловина, която не е с проста географска структура, тя е усложнена допълнително и защото не е нов град, а се развива през годините и има изкуствени структури, които създават такъв котловинен ефект в рамките на пространството на София.

Според него географията предразполага към това явление, така че мерките, които ще се взимат, трябва да са в максимална степен съобразени с локалната география. "Не е проста задачата на Столична община и е с доста широк хоризонт във времето, няма как да се случи веднага с магическа пръчка", каза още доцентът.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 градуса под нулата сковаха Китай
40 градуса под нулата сковаха Китай
Иван Гешев пред БНТ: Поемам една прокуратура, която е в добра кондиция
Иван Гешев пред БНТ: Поемам една прокуратура, която е в добра кондиция