НОВИНИ

Оценка на работоспособността в практиката - опит от Холандия

Работоспособността на човек може да се оцени адекватно само в практиката, а не по документи. А подобна оценка дава възможност на бюрото по труда да намери~ най-подходящата работа за даден човек или най-подходящият човек за дадена работа. Това от години се случва в Холандия с доказан успех в трудовата и социална реинтеграция на хора, които имат някакви затруднения на пазара на труда.

Мария Чернева
от Мария Чернева
10:04, 23.03.2018
Чете се за: 02:18 мин.
У нас

Изглежда съвсем като нормална фабрика - с цехове, работници и разнообразна продукция по поръчка на клиенти. Но фабриката на Лукрато е много повече от това. И пакетирането на шайби за продажба на дребно не е просто една производствените задачи, а тест.

Иън Ходжес - Експерт за оценка на работоспособността, р-л цех - Това си е нормален цех, но използваме различните операции за да оценим способностите на хората тук да вършат определена работа. С тази операция, например, може да се оцени способността на работника да смята, да организира по-добре работата си, издържа ли да стои по-дълго седнал и на едно място.

Холандия плаща обещетение при безработица до една година. И ако човек за това време не успее да си намери работа, общината полага усилия да разбере какви са причините и и могат ли да се преодолеят. За целта от бюрото по труда изпращат безработния в Лукрато. Ако пък откаже, просто спират обещетението му.


Даниеле Саалминк - консултант към бюрото по труда - Имаме няколко инструмента , с които можем да помогнем човек да намери постоянна работа. Но първо се нуждаем от адекватна оценка на техните способности, за да можем да намерим най-подходящата работа за даден човек. Затова ги пращаме първо тук да поработят.


И в началото всеки попълва дълги въпросници, минава през интервюта, включително с психолог - задълбочена и научно разработена програма за оценка.


Вим ван де Велде - експер в центъра по оценка на работоспособността - Опитваме се да оценим нивото на даден човек, как функционира, какви са навиците му. Освен че тук се попълват различни въпросници, имаме и практически тестове - например колко бързо ще се справи с разпределението на определен брой детайли в тези пликчета.

Ник - клиент на Лукрато - Това също е тест - писмата трябва да се сортират по пощенски код, населено място, град, азбучен ред на подателя... и може да се прецени съобразителност, съсредоточеност, организираност. Подходящо например за пощальони. Но същите качества може да са полезни и за работа в администрацията.

Иън Ходжес - Това са тестове да кажем в клинична обстановка, които след това се повтарят в реална обстановка, както видяхте в цеха. Защото се случва тук на хартия човек да покаже едно, на практика - друго. Защото да кажем шума му пречи, трудно работи с други хора.

Даниеле Саалминк - Така с оценката от тук, ние например търсим по-тихо място, където човек може да работи сам, за да покаже най-доброто от себе си.


Иън Ходжес - Често откриваме неочаквани дори за самия човек способности. Някой, който винаги е работил на поточна линия във фабрика, изведнъж разбира че се справя блестящо като градинар.


Самият Иън е намерил работата си минавайки през същата системата. Дълго време безработен капитан на кораб, тук открива свои таланти с друга област. Подобна е историята и на Франклин, който е тук от една година.


Иън Ходжес - Проблемът с Франклин е, че не може да се задържи за по-дълго на работа. Тук разбрахме причината за това и сега сме готови с указания към бюрото по труда, какъв тип работа ще е най-подходяща за него.


Междувременно Франклин обучава новодошлия Хет.


Франклин - клиент на Лукрато - Ние лека полека, стъпка по стъпка търсиме скритите си способности и така си помагаме.


През подобна оценка минават всички, без значение какви проблеми срещат на пазара на труда - и хора с увреждания, и такива с интелектуални затруднения, със или без образование, с психични заболявания или с някакви зависимости. Някои от тях се оказват адски добри в еднотипните повторяеми операции, трети изпъкват с умения в друга област.


М. Ч. И можете да намерите работа на всеки?
Даниеле Саалминк - Да. Предполагам.
М. Ч. - Без значение с физически или ментални увреждания!
Даниеле Саалминк - Почти няма увреждане, което да ти отнема изцяло възможността да работиш. На пазара има всякаква работа и винаги може да се открие някаква подходяща за всеки. Може и да не е на пълна седмица, може и да не е съвсем нормална работа, но все биха могли да правят нещо, за да изкарват сами пари.


Разбира се има и хора, при които никаква намеса не може да им помогне. И те стават обект на социални грижи. Но това са редки случаи, за които никой не се съмнява, че са неправомерно облагодетелствани от системата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един на всеки петима в Гърция с неплатени данъци
Един на всеки петима в Гърция с неплатени данъци
Няма желаещи да работят като социални работници в Пловдив
Няма желаещи да работят като социални работници в Пловдив