НОВИНИ

Как се живее на Марс

Отговорът на този въпрос търсиха в продължение на година шестима изследователи от Съединените щати и Европа. Те участваха в експеримент на НАСА, който завърши днес. Целта му - да живеят в пълна изолация, за да опишат физическите и психологически изпитания пред евентуална мисия с хора до Марс.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:11, 29.08.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Точно преди година ви показахме как влизат в уникалния бял купол в подножието на вулкан на Хаваите. Еколог, физик, инженер, биолог, лекар и архитект. Три жени и трима мъже. Доброволното им заточение продължи 365 дни, без свеж въздух, прясна храна и без уединение. Зад тези стени ежедневието им изглеждаше почти като нашето.

Спорт, готвене, професионални занимания. Но не съвсем.

;

Трябваше да извършват научни експерименти и да избягват конфликти помежду си, при това под постоянно наблюдение и с прикрепени датчици към тялото. комуникацията им с външния свят беше с 20 минути закъснение - толкова пътува сигналът от Марс до Земята. Участниците можеха да излизат навън единствено със скафандри, с каквито биха оцелели в суровите условия на Червената планета.

Тристан Бейсингтуейт, участник в експеримента: "Проучването беше жизненоважно по отношение на подбора на екипаж, работата на хората по време на различни мисии и изобщо човешкият фактор при космически пътувания или колонизация".

Експериментът е особено ценен за НАСА, която планира пилотиран полет до Марс през 2030 година.

Сиприен Версьо, участник в експеримента: "Личното ми впечатление е, че е напълно реалистично да има мисия до Марс в близко бъдеще."

Това е третият екип доброволци, който извършва подобен експеримент, но престоят на предишните групи в изолация беше по-кратък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на квартал „Младост“ отново на протест
Жители на квартал „Младост“ отново на протест
Наблюдателят Мария Габриел определи изборите в Габон като непрозрачни
Наблюдателят Мария Габриел определи изборите в Габон като непрозрачни