НОВИНИ

Матурите - вече по новите правила

С нови мерки срещу преписването започна поправителната сесия на държавните зрелостни изпити след скандалните случаи с купуване на верните отговори от матурата през месец май. За първи път изпитът се провежда в три модула. Рано тази сутрин в министерството на образованието бяха генерирани изпитните въпроси. Жребият определи нашият репортер Виктор Дремсизов да изтегли варианта, върху който учениците ще покажат своите знания. На 41-ви въпрос - зрелостниците писаха за любовта и омразата в стихотворението "Към брата си" от Христо Ботев. Същевременно бяха представени и 6-те одобрени нови учебника по история за пети клас.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:45, 29.08.2016
Чете се за: 02:09 мин.
Още

От Министерството обясниха, че комбинацията от най-различни грешки, които са допускани до този момент показва, че трябва всяка година да се предприемат нови стъпки.

Същият учебен материал, същият брой въпроси, същото време за решаване - 4 часа - до тук нищо ново за учениците. На поправителната матура обаче се промени начинът на провеждане - въведоха се подмодулите. Целта - да не изтича информация по време на изпита и да се пресекат опитите за преписване.

На практика първата порция въпроси учениците получават в 8 часа. Решават, предават. В 9 часа е следващият модул. И отново - решават, предават. В 10 часа започват да пишат есе или интерпретативно съчинение.

Диян Стаматов - заместник-министър на образованието и науката: Модулите са направени така че след като бъде решен единият модул, да няма възможност ученикът, влизайки отново в залата, да решава същият модул. Така че затваря плика и излиза. За нас в Министерството е важно да не изтече информацията оттук, от министерството. А ако влезе отвън - това може да се установи как става.

От 5 275 ученици на поправителна матура по български език и литература се явиха 3684.

По време на матурата са анулирани 5 работи - 4 за използване на мобилен телефон и една поради отказ на зрелостник да се върне в изпитната зала и да си предаде работата.

На 30 август ще се проведе вторият задължителен зрелостен изпит по избор. Забавянето на издаването за заповедта на проф.Танев забави и ритмичната подготовка на учебниците, обясни министър Кунева. И все пак бяха подадени 8 проекта за учебници, от които 6 бяха одобрени.

Историята е важна в пети клас, защото до четвърти децата учат предмета "Човек и общество", което е един сборен предмет между история и география. Сега се сблъскват само с историята. Преподавателите одобряват, че се започва с античността, а не както беше преди с българска история, защото, по думите им, така се започва от "А Б-то" на историята и се върви по хронологичен ред.

;

Издателите обясниха, че в различните учебници начинът на поднасяне на съдържанието е по различен начин, но това не значи, че то е различно. Все пак програмата е една.


Новите 6 учебника по история

Учебник по история на чина на всеки петокласник ще има на 15 -ти септември. Уверението е на Министерството на образованието. Министър Кунева постави оценка отличен за справянето на издателствата.

Меглена Кунева - министър на образованието и науката: Имаме вече 6 учебника по "История и цивилизация". Това са първите учебници по новата учебна програма. Скалата изискваше всеки един от учебниците, който ще влезе в клас, да прескочи 50- процентов праг на одобрение.

Първото пресяване е на експерти и университетски преподаватели, следват учителите. История в прогимназията преподават 2 139 учители, своята оценка са дали 1 942-ма.

Меглена Кунева - министър на образованието и науката: Те са получили, забележете, над 90 % одобрение от учителите, които ще преподават за първи път по новата програма.

Историята е една - категорични са от министерството. Различността в шестте учебника не идва само от корицата, а и от подхода към поднасяне на информацията, обясняват издателите.

Жанина Калчева още не е избрала категорично по кой учебник да преподава. Свела е избора си до 3. Сега й остава финалното решение.

Жанина Калчева - преподавател по история и цивилизация в 51 СУ "Елисавета Багряна": Като цяло харесвам и шестте учебника. Всеки от тях има своя специфика. Всеки авторски колектив е стъпил върху основата на античната история - на Древен Изток, Гърция и Рим, като е дал възможно най-опростената система за обучение. Разбира се, не трябва да се заблуждаваме - ще има трудности предимно за децата, но надявам се, всеки учител според възможностите и квалификацията си да представи нещата в достъпен вариант.

Сроковете: до 2 септември преподавателите от всяко училище трябва да изберат учебник и дадат заявка на съответното издателство. Така остават 13 дни за отпечатване и разпространение.


За учебните тетрадки и атласи родителите ще си плащат. Министър Кунева каза, че ще бъде труден въпросът и с обучението на учителите.

От Министерството обясниха, че квалификацията на учителите ще се осъществява от преподаватели във висши училища и най-добрите учители по съответния предмет. Интересно е как ще определят най-добрите, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофи блокираха движението по Аспаруховия мост
Катастрофи блокираха движението по Аспаруховия мост
200 семейства без вода заради свлачище край Кранево
200 семейства без вода заради свлачище край Кранево