Каква е равносметката след опустошителните наводнения в Гърция?

Най-малко 16 са загиналите, а шестима в неизвестност, стотици хора останали без дом - това е равносметката до този момент от унищожителното наводнение в Гърция. В страната е обявен тридневен траур. Спасителните операции продължават, но продължават ли и пороите? Въпросът е към кореспондента на Националното радио Катя Пеева.

от Катя Пеева, БНР
18:10, 16.11.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Действително второ денонощие продължават спасителните операции, като се издирват четирима души. Преди минути беше съобщено, че в Неа Перамос са открили 16-ата жертва на наводненията. Има и добра новина - бяха намерени двама издирвани живи - единият в дома му, а другият - в близка гора.

От няколко часа вали проливен дъжд в пострадалата от вчера област и картината се повтаря - по улиците тече кал, наводниха се приземните етажи, в които този път няма хора. Министерството на търговския флот предостави кораб, където настаняват бедстващите жители, които останаха без домове. Трябва да се намери разрешение за тях през зимата.

;

Всички са благодарни на работата на полиция, пожарна и военни, които действат непрекъснато. Не липсват обвинения към местната власт за безотговорност.

Преди минути движението по магистралата Солун-Атина беше спряно при 140-ия километър, защото зоната е залята от вода. Трафикът се извършва по обходен маршрут.

В град Касторя река излезе от коритото си, но хората бяха спасени.

В цялата страна нивата на реките са повишени.

;

Дъждовете причиниха свлачища по пътищата в планинските райони и трябва да се шофира много внимателно. На много места имаше проблеми с електрозахранването и питейната вода, но проблемите са отстранени

Не се очаква промяна на времето - тази нощ дъждът ще се засили и така времето ще се задържи до събота.

Хората в Манда са все още в шок, но благодарят на пожарникарите. Премиерът Ципрас е при тях. Това са хора, които загубиха всичко за една нощ - домове и бизнеси. Районът на Мандра е един от най-бедните. Премиерът обеща пълни обезщетения на пострадалите, но хората не вярват, че това, което ще получат, ще им стигне да възстановят и част от изгубеното заради тежката администрация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
48 населени места в Северозападна България са без обществен транспорт
48 населени места в Северозападна България са без обществен транспорт
Новото Божоле дойде!
Новото "Божоле" дойде!