Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Какво да очакваме от служебното правителство?

С указ на президента за служебен премиер беше назначен професор Огнян Герджиков, а предсрочните избори се насрочват за 26 март. Все още неофициални са новините около състава на служебния кабинет. В студиото на „Денят започва“ коментираха социологът професор Иво Христов и Нено Димов от Института за дясна политика.

bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 25.01.2017
6953
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Професор Иво Христов: „Кабинет, който съответства на профила на правителството, което да изпълнява една много важна функция, а именно да подготви изборите и да управлява във времето на междуцарствие. От друга страна трябва да се разсее заблуждението, че т. нар. служебен кабинет има ограничени правомощия. Той има право да прави всичко по Конституция с изключение на едно – да предлага бюджет на страната. От имената, които вие изложихте дотук, аз смятам, че като цяло това са експерти, хора обрани, хора със съответните качества. Аз познавам проф. Герджиков, той е бил мой преподавател в университета и смятам, че това е едно добро решение“.
Нено Димов: „Проф. Герджиков като личност е уравновесена фигура, т. е. се очаква да има уравновесено и балансирано поведение през следващите два месеца, което е изключително важно на фона на очакваната нажежена обстановка поради предизборната кампания. Второто нещо, той е представител, видна фигура от НДСВ, които не участват на практика на изборите, което също дава някакъв вид паритетност на основните играчи, т. е. като че ли президента Радев се справя до момента изключително добре с това да направи правителство, което да подготви максимално добре почва за провеждането на едни нормални избори, нормална предизборна кампания, така че това е добра номинация“.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Варна финансира програми за здравна профилактика
Община Варна финансира програми за здравна профилактика
Красимир Янков: Прави се опит за манипулация и се лъжат хората
Красимир Янков: Прави се опит за манипулация и се лъжат хората