НОВИНИ

Какво е новото в новия указ на Доналд Тръмп?

Какво е новото в новия указ на Доналд Тръмп за миграцията - вече посрещнат с протести, макар и слаби. Доколко е оправдан и дали американският президент ще има успех с него, за разлика от първия вариант в края на януари, който доведе до хаос и беше блокиран от федерални съдии. Това коментират политици и правозащитници. Страните с 90-дневна забрана за издаване на визи вече са шест, отпаднал е Ирак. Две от тях - Сомалия и Судан, нарекоха мярката неоправдана.

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 07.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Коригираният указ за миграцията беше представен в по-спокойна обстановка от най-високопоставените хора в кабинета на Тръмп, с аргументи относно идеята за защита от тероризма.

Джеф Сешънс, министър на правосъдието на САЩ: Днес над 300 души, дошли тук като бежанци, са разследвани от ФБР за възможни дейности, свързани с тероризъм.

"Вашингтон пост" отбелязва, че няма граждани на шестте страни, изброени в указа, които да за извършвали атентати на американска земя. Правозащитниците имат същите критики към характера на забраната, както и преди.

Стивън Чой, Имигрантска коалиция в Ню Йорк: Президентът Доналд Тръмп подписа указ, който бихме нарекли "Задкулисна забрана за мюсюлмани Две". В него личат същия страх, омраза, нетолерантност, които виждаме в тази администрация от първия ден.

Една реплика предизвика възмущение. Министър Бен Карсън - единственият чернокож в кабинета на Тръмп, нарече някогашните роби имигранти, дошли в страната на мечтите.

Бен Карсън, министър на жилищното строителство и градоустройството: Имало е други имигранти, дошли тук в трюмовете на кораби, които са работили по-тежко и за по-малко пари. Но и те са мечтали синовете и дъщерите им, техните внуци и правнуци да се сдобият един ден с богатство и щастие в тази земя.

Според последната анкета по темата повечето американци одобряват приемането на законни имигранти, но допускането на бежанци, преследвани в страните им, се смята за рисковано. Новият указ не засяга бежанци, чието пътуване е уредено, нито притежатели на зелени карти и визи. Но се очаква и той да бъде оспорван в съда, както първия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Румен Радев ще представи националната позиция за Бялата книга на ЕК в Брюксел
Румен Радев ще представи националната позиция за Бялата книга на ЕК в Брюксел
Започва безплатно чипиране на кучетата от крайградските квартали
Започва безплатно чипиране на кучетата от крайградските квартали