НОВИНИ

Успешно изстреляха спътник от програмата Коперник на ЕС за наблюдение на Земята

Пореден спътник от програмата Коперник на Евросъюза за наблюдение на Земята бе изстрелян успешно от космодрума Куру във Френска Гвиана. Апаратът може да заснема обширни райони на сушата и водните басейни във видимия и инфрачервения спектър. Така осигурява данни за европейските политики в области като екология, селското стопанство, но и миграция, защото регистрира струпвания на големи групи хора. Българинът Ростислав Русев е част от екипа, създал софтуера за мисията.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:23, 07.03.2017
Чете се за: 00:45 мин.
Още

След старта с европейска ракета-носител Вега, Сентинъл 2Би се присъединява към спътник-двойник, който вече е на орбита. Новото попълнение ще заработи пълноценно през юни. Двата апарата с тегло един тон всеки, имат една и съща траектория на 780 километра над Земята, но с разлика от 180 градуса. Така планетата се картографира напълно на всеки пет дни в 13 светлинни диапазона. Сканираната ивица е широка 290 километра.

Градско планиране, наблюдение качеството на въздуха, следене на процеси като обезлесяване и топене на ледниците,оценки за реакция при природни бедствия, са част от приложенията на получената информация.

Йозеф Ашбахер - директор "Програми за наблюдение на Земята" - ЕКА: Сентинъл 2Би е петият по рода си от 2014-та година. Общо ще има 15 сателита и пет отделни инструмента на спътници Юметсат. Така ще имаме 20 сателита за първото поколение на програмата, което изграждаме.

Двойката Сентинъл две ще събира четири терабайта информация дневно. Тя ще бъде достъпна безплатно за регистрирани потребители. През септември Европейската космическа агенция, която осъществява програмата по договор с Еврокомисията, улесни ползването на изображенията, като се отказа от тежки файлове в полза на по-малки обеми за по-лесно сваляне. Само за последните 2 месеца са изтеглени 2,7 милиона продукта. Следващата сателитна двойка Сентинъл Три ще наблюдава приоритетно характеристиките и поведението на океаните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на земеделието ще свика отново Консултативен съвет по тютюна
Министърът на земеделието ще свика отново Консултативен съвет по тютюна
Изграждането на велосистемата в София може да бъде блокирано
Изграждането на велосистемата в София може да бъде блокирано