НОВИНИ

Работниците от русенската корабостроителница без заплати от 3 месеца

102-ма работници от Русенската корабостроителница вече 3 месеца са без заплати, а предприятиeто 10-ти ден е запечатано от частен съдебен изпълнител. Според работещите там корабостроителницата умишлено се тласка към фалит. Работници и синдикалисти търсят помощ от министерството на икономиката, синдика на КТБ и областния управител на Русе. Днес те се срещнаха с него.

bnt avatar logo
от Ива Колева
18:17, 07.03.2017
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

На срещата с областния управител на Русе работниците бяха придружени от представители на КНСБ, които също настояваха за решение на проблемите на завода. Според тях областният управител има правомощията да събере на едно място всички отговорни институции и заинтересовани страни, за да ги накара да преговарят и да стигнат до решение.

В същото време синдикалисти и работещи в Русенската корабостроителница изразиха пред Стефко Бурджиев съмнения, че предприятието нарочно е тласкано към окончателно затваряне.


Синдикалисти от предприятието разпространиха позиция, изпратена до министерството на икономиката и до синдика на фалиралата КТБ. В нея те твърдят, че корабостроителницата умишлено се води към разруха, а работниците не се допускат до територията на завода, за да изпълняват трудовите си задължения и настоява за спешна проверка на финансовото състояние на предприятието.

Христо Йорданов-председател на КНСБ в Русенската корабостроителница: В момента имаме много работа, много поръчки, много кораби, които чакат да влязат в лимана, включително и една "емблема" - "Радецки", чака да дойде за ремонт. Но ние не можем да осъществим нашата работа, тъй като в момента заводът е запечатан. Запечатан е от частен съдебен изпълнител заради дългове на корабостроителницата към КТБ.

За областния управител на Русе решение на проблема трябва да се търси, след като всички страни се съберат на едно място.

Доц. д-р Стефко Бурджиев - областен управител на Русе: Големият парадокс е в това, че пазар за труда им има. Има кораби, които чакат в лимана, има съдове, които са на стапел, чакат на практика услугата на това предприятие, а работниците не се допускат да влязат вътре.

БНТ: Защо?

Доц. д-р Стефко Бурджиев - областен управител на Русе: Това е въпросът, който аз самият си задавам.

Кранистката Галина Стоянова има зад гърба си 32 години трудов стаж - всички в корабостроителницата. Липсата на заплати обаче изправя всяко семейство пред изпитание.

Галина Стоянова: Оставаме без пари. Нямаме възможност да живеем, как да си плащаме сметките. Сега тука от известно време е направо ужас.
Христо Йорданов - председател на КНСБ в Русенската корабостроителница: Изплатена ни е само декемврийска заплата - 45 процента и това е последната сума, която сме получили.

В момента в корабостроителницата има 8 полуготови кораба, казаха работници. Те допълват, че заради ледохода много плавателни съдове по Дунав през тези месеци имат вече нужда от ремонт и чакат да влязат в лимана на завода.


След срещата с хората от корабостроителницата областният управител Стефко Бурджиев съобщи, че свиква областния тристранен съвет за сътрудничество, на който ще покани и синдика на задлъжнялото предприятие. Заседанието ще бъде на 13 март, понеделник, и това е най-ранният момент, когато можем да очакваме някой да подаде ръка на корабостроителницата и нейните бедстващи работници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Евстатиев остава в ареста
Иван Евстатиев остава в ареста
Разбита е организирана престъпна група за трафик на нелегални мигранти в София
Разбита е организирана престъпна група за трафик на нелегални мигранти в София