НОВИНИ

Ограничават приема в направленията „Икономика” и "Администрация и управление"

От следващата академична година Министерството на образованието и науката планира да намали субсидирания прием в някои професионални направления. Министерството иска да ограничи достъпа до направления като "Икономика" и "Администрация и управление", в които сега учат около една трета от студентите. В същото време държавата ще се опита с позитивни стимули да пренасочи младите хора към професионални направления, които са приоритетни за държавата.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Йорданка Бакалска
18:10, 07.03.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

От Министерството на образованието твърдят, че 1/3 от всички студенти се обучават в направленията "Икономика" и "Администрация и управление". Много малка част от тях обаче успяват да намерят работа след като завършат. Според проучване на Търговско-промишлената палата обаче бизнесът има огромна нужда от икономисти. Затова според преподавателя от Югозападния университет доц. Елена Ставрева завършилите икономика лесно успяват да се реализират, а ако се намали броят им финаносвият сектор ще пострада.

Dоц. Елена Ставрева, икономист
“В Благоевград, а и не само в Благоевград, има богата гама от застрахователни, банкови, осигурителни дружества, където те намират своята позиция, а тези услуги достигат до конкретния гражданин.”

На различно мнение обаче са Гергана Павлова и колежката й Гергана Маркилова, които тази година завършват финанси.

Гергана Маркилова
“Ако примерно ЮЗУ-то не се обвърже с бизнеса, ние излизаме без стаж и не ни взимат никъде на работа. Много малко се реализират. Повечето в друга насока се насочват след това.”
Гергана Павлова
“Няма толкова много търсене на пазара за работа.”

Около 600 студенти се дипломират от Стопанския факултет на Югозападния университет всяка година. Няма обаче официални данни колко от тях успяват да се реализират по специалността, която са завършили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбита е организирана престъпна група за трафик на нелегални мигранти в София
Разбита е организирана престъпна група за трафик на нелегални мигранти в София
Високите токчета влязоха в дневния ред на британските депутати
Високите токчета влязоха в дневния ред на британските депутати