НОВИНИ

Румен Радев ще представи националната позиция за Бялата книга на ЕК в Брюксел

Президентът Румен Радев ще представи националната позиция за Бялата книга на Европейската комисия на предстоящата среща на върха на лидерите от ЕС на 9-ти и 100ти март в Брюксел. Това каза днес в белгийската столица вицепремиерът и министър по председателството на ЕС в служебния кабинет Деница Златева. На предстоящата среща президентът трябва да изрази и позицията на страната ни за това кого подкрепя България за наследник на Доналд Туск, чийто мандат изтича през май. Полша издигна друг кандидат, но Туск има подкрепата на най-голямата политическа сила в Европарламента - Европейската народна партия.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:18, 07.03.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

В България дискусиите за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания тепърва предстоят, каза Деница Златева. Според нея някои от петте сценария представени миналата седмица от Жан Клод Юнкер са по-приемливи за страната ни, а други не. Вицепремиерът смята, че е важно в процеса на реформи на Евросъюза да бъдат включени не само политическите лидери, но и представители на неправителствения сектор и гражданското общество.

Деница Златева вицепремиерът: Президентът ще представи виждането на България по отношение на пътя на развитие на ЕС. Едва ли ще дефинираме точно кой от петте варианта ще бъде предпочитан от нас, а по-скоро каква да бъде посоката за развитие на ЕС. Ние сме малка страна.

Самата Златева каза, че има предпочитание към една или две опции от предложените от Юнкер, но ще ги представи при дискусии в правителството.

Според нея не е изключено до декември, когато трябва окончателно да се вземе решението, петте варианта да претърпят модификации. Освен бъдещето на Европа на срещата на лидерите от ЕС в четвъртък и петък ще бъдат обсъждани теми като растежа, заетостта и повишаването на конкурентоспособността.

Миграцията и ситуацията в Западните Балкани също са част от дневния ред. Лидерите ще се занимават и със създаването на институцията европейски прокурор, предложение, което България подкрепя. В Брюксел държавите от ЕС трябва да направят и своите предложения за наследник на Доналд Туск.

Мандатът на поляка изчита през май, а неговата страна вече оттегли подкрепата си за него и издигна друг кандидат. Туск обаче получава подкрепата на най-голямата политическа сила в Европарламента Европейската народна партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изграждането на велосистемата в София може да бъде блокирано
Изграждането на велосистемата в София може да бъде блокирано
Какво е новото в новия указ на Доналд Тръмп?
Какво е новото в новия указ на Доналд Тръмп?