НОВИНИ

Какво обърка президентът на Зимбабве Робърт Мугабе?

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе доскоро се кълнеше, че ще продължи да управлява, дори след като надхвърли 100-годишна възраст. А първата дама Грейс Мугабе уверяваше нацията, че той може да спечели изборите догодина, дори ако е труп. Изненадващо обаче военните се намесиха в зимбабвийската политика за първи път от обявяването на независимостта на страната преди 37 години. От когато всъщност на власт е Мугабе, описан от един бивш американски посланик като "брилянтен политически тактик". Но какво обърка този път Мугабе анализира Деян Йотов за „Светът е 7“.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:49, 17.11.2017
Чете се за: 02:39 мин.
По света

„Мугабе е нечовек. Възхищавам се на интелекта и на уменията му, но в същото време той е невероятно хлъзгав... Както влечугите са хлъзгави.“

Думите са на бившия британски външен министър Питър Карингтън, който посредничи през 1979 година на преговорите за независимост на Родезия.

Мугабе става първо премиер на новата държава Зимбабве, основана след 15 години партизанска война срещу отцепилата се от Великобритания нейна бивша колония. А през 1987-а вече е президент и се задържа на поста още 3 десетилетия.

В началото на управлението си Мугабе беше приет добре от Запада, главно заради обещанието си за национално помирение - между чернокожото мнозинство в страната си и бившите бели колонизатори. Продължителният и далеч не безпроблемен процес на консолидиране на властта на Мугабе обаче доведе и до тяхното своеобразно жертвоприношение. Притиснат от икономическата криза заради серия от неудачни реформи, в началото на новия век той разпореди експроприация на фермите на белите в полза на ветераните от войната за независимост. А ответният натиск от Запада ескалира с годините.

;

На Мугабе бяха наложени финансови санкции от Съединените щати и Европейския съюз.

Робърт Мугабе, президент на Зимбабве, 2007 г.: Никога няма да има смяна на режима. Винаги народът на Зимбабве ще има контрола.

Икономиката на Зимбабве обаче претърпя крах. В богатата на платина, злато, диаманти и никел държава, бивша житница на съседната Република Южна Африка, безработицата в края на миналото десетилетие достигна 90 процента, а хиперинфлацията - 500 милиарда процента. Постепенно опозицията започна да набира сила. Но политическата машина на Мугабе не позволи той да падне от власт, дори с цената на абсурдното му яваване сам на балотаж през 2008 година, след като спечелилият първия тур Морган Цвангирай се оттегли заради масовото насилие срещу него и поддръжниците му. Пет години по-късно Мугабе пак спечели и цинично посъветва опонентите си:

Робърт Мугабе, президент на Зимбабве, 2013 г.: Онези, които се чувстват депресирани от загубата на изборите, да вземат да се обесят, ако искат!

А вече надхвърлил преклонните 90, миналата година той яростно отхвърляше въпросите дали си е избрал наследник да оглави Зимбабве.

Робърт Мугабе, президент на Зимбабве, 2016 г.: Как така защо съм още тук! Защо ви е наследник? Искаш ли да те просна на земята с тупаник, за да ме усетиш, че съм още тук!
;

По това време до върха на партийната йерархия в управляващия Зимбабвийски африкански национален съюз - Патриотичен фронт, вече се беше изстреляла втората съпруга на Мугабе - Грейс. Бившата машинописка от президентската канцелария предизвика партийна чистка през 2014 година, за да блокира пътя на тогавашната вицепрезидентка - Джойс Муджуру, към най-високия държавен пост. Мястото на Муджуру зае съратникът на Мугабе Емерсон Мнангагва - силов политически играч, смятан за свръзка между силите за сигурност и управляващата партия. Според разсекретена от „Уикилийкс“ американска посланическа грама той е станал мултимилионер по време на Втората конгоанска война - от 1998 до 2005 година.

Но 12 години по-късно Мнангагва се оказа основната пречка пред Грейс Мугабе да стане президент след съпруга си.

Грейс Мугабе, първа дама на Зимбабве, 5 ноември 2017 г.: През 1980 година той се опита да свали президента от власт с преврат, да му отнеме насила властта. Имам доказателства.

И с помощта на влиятелно крило в партията Мнангагва беше уволнен от Робърт Мугабе, който го обвини публично в „склонност към предателство“ и вещерство.

Робърт Мугабе, президент на Зимбабве, 8 ноември 2017 г.: Няма пряк път да станеш водач на народа. Също както нямаше кратък път към независимостта. Трябваше да изминем целия път.

Пет дни по-късно обаче се случи немислимото - армията се опълчи на президента си с твърдението, че не може да спре нездравословна партийна чистка.

армейски генерал Константино Чивенга, командващ въоръжените сили, 13 ноември 2017 г.: Ако незабавно не се предприемат драстични действия, любимата ни страна - Зимбабве, определено ще се превърне отново в колония.
;

В сряда вече военните бяха по улиците на Хараре, превзеха националните радио и телевизия, летищата, гарите. И обявиха, че ситуацията била достигнала ново ниво.

ген.-майор Сибусисо Мойо, говорител на зимбабвийската армия: Искаме да уверим народа, че Негово превъзходителство, президентът на Република Зимбабве и главнокомандващ зимбабвийските въоръжени сили, другарят Р.Г. Мугабе и неговото семейство са цели и невредими и сигурността им е гарантирана. Ние действаме само срещу престъпници около него, които причиняват социални и икономически тегоби в страната. За да ги изправим пред правосъдието.

Ситуацията много прилича, но ѝ липсват някои характеристики на класически африкански преврат. Защото няма масови демонстрации и стрелба по улиците. Снишени обаче, освен зимбабвийците, са и бившите колонизатори. Лондон изрази плаха надежда драмата в Зимбабве да не завърши със смяната на един диктатор с друг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортират към София тежко пострадалите от катастрофата до село Микре
Транспортират към София тежко пострадалите от катастрофата до село Микре
Трети ден воден ад край Атина
Трети ден воден ад край Атина