НОВИНИ

Какво се изгаря в ТЕЦ-овете - коментар на Меглена Антонова и Атанас Тасев

Има няколко централи, които са заявили интерес за изгаряне на отпадъци, на някои вече е дадено разрешение, каза в студиото на Сутрешен блок Меглена Антонова, координатор "Климат и енергия" на "Грийнпис" - България. Гост по темата беше и енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 13.09.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В тези, в които е дадено разрешение, се изгарят смесени битови отпадъци, включително и отпадъци от индустрията, от горското стопанство, разясни тя.

Меглена Антонова, координатор "климат и енергия" на "Грийнпис" - България: Това може да бъде опасно, когато този вид смесен отпадък се изгаря в инсталация, която не е изградена за цели за изгаряне на този вид гориво. По-голямата част от централите, в които това се случва, които те са заявили такова инвестиционно предложение или вече са получили разрешение, не са били изграждани за изгаряне на отпадъци, те са били изграждани за изгаряне на въглища.

За нас притесненията са основателни, че тези централи няма да могат да спазват изискванията на това да не се замърсява допълнително въздуха, подчерта Антонова.

Проф. Атанас Тасев припомни, че протестът в Русе преди 30 години е свалил властта, така че не трябва да се подценява.

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: От друга страна обаче чухте представителя на РИОСВ, че става въпрос специално в ТЕЦ-Русе за изгаряне на био маса - това е слама, която не само, че не е недопустима, а и е полезна, защото изгарянето на био маса намалява емисиите въглероден диоксид. Подобен експеримент беше направен преди 6 или 7 години в т.нар. американски централи да се изгаря дървен материал, отпадъчният дървен материал, но беше спрян, т.е. получи положително разрешение и беше спрян от Министерство на земеделието, именно поради това, че можеше да изчерпи лесната масова страна, така че щом се касае до био масата, няма проблем.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филмът Живо наследство ще бъде излъчен в рубриката В кадър
Филмът "Живо наследство" ще бъде излъчен в рубриката "В кадър"
В Русе се организира пореден протест за чист въздух
В Русе се организира пореден протест за чист въздух