НОВИНИ

Какво ще се случи с милиони европейски граждани след Брекзит?

Преди началото на преговорите по Брекзит и Лондон, и Брюксел се ангажираха, че правата на всички европейски граждани ще бъдат приоритет за тях. Часове преди официалното начало на "развода" обаче никой не се наема да каже дали въпреки обещанията, съдбите на милиони няма да бъдат използвани като разменна монета в започващата политическа търговия.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:34, 28.03.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Еуфорията от 24 Юни 2016 година е заменена от несигурност и притеснения. Особено за около 3 милиона граждани на страни членки на Европейския съюз във Великобритания и за близо милион и 200 хиляди британци в Европа. Дитер Волке е германски професор, който живее на Острова от 28 години. До преди Брекзит казва, че е имал прекрасен живот. Сега обаче се чувства нежелан.

Проф. Дитер Волке, живее и работи във Великобритания от 28 години: Изведнъж ти казват: Ами всъщност си "втора ръка гражданин, статутът ти не е като нашия". Може и да вършиш същата работа, но трябва да минеш през всички перипетии, за да останеш тук.

За да си спести напрегнатото очакване дали и как ще бъде решен статутът му, проф. Волке подава молба за постоянно пребиваване - формуляр от 85 страници. Това се оказва процес - трудоемък, скъп и сложен... Който, за момента поне, завършил с отказ.

От юни миналата година до сега броят на молбите за постоянно пребиваване на Острова се е увеличил шест пъти. През последните три месеца на 2016 около 28% от тях са отхвърлени или обявени за непълни.

Не по-малко притеснени за бъдещето си са и британците, които живеят в различни европейски държави. Сред тях са и служителите на британска компания, чийто офис се намира в Берлин. Подготвят се за дълго чакане, но признават, че не могат да спрат живота си, докато Лондон и Брюксел се разберат.

Греъм Ду Плесис: Мисля, че сега изведнъж всичко стана много истинско, много бързо, сякаш резултатите от гласуването излязоха отново. Все е едно е нова крачка. Доста е страшно, но е знаменателно време и е много специална позицията, в която се намираме. Да сме в Европа, докато това се случва.

Ако не бъдат принудени от обстоятелствата, казват, че няма да се върнат във Великобртиания.

Дейвид Томасън-Грей: Няма връщане назад, случва се. И мисля, че е тъжно, тъжно е, защото моите племенници вероятно няма да имат възможността да пътуват в Европа.

Огромна несигурност по отношение на пребиваването и на достъпа до трудовия пазар, пенсиите, социалните осигуровки и образованието заплашва както британците в Европа, така и европейците на Острова, смята един от основните преговарящи по Брекзит от европейска страната - Мишел Барние.

Тепърва ще става ясно дали Тереза Мей би вкарала в политическата игра установените на Острова европейци, за да договори достъп до единния европейски пазар. Такъв достъп, категоричен е Евросъюзът, е немислим, ако Лондон не гарантира и занапред свободата на придвижване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша ще излезе от състава на силите за бързо реагиране на ЕС
Полша ще излезе от състава на силите за бързо реагиране на ЕС
Изчезна лъкът на емблематичната фигура на цигуларче в Русе
Изчезна лъкът на емблематичната фигура на цигуларче в Русе