НОВИНИ

Тази вечер "В кадър": "Преброителите на гласове"

Трябва ли да има промяна на реда, по който се избират членовете на Секционните избирателни комисии? Този въпрос става особено важен, след като на изборите в неделя се появи проблемът с масовата подмяна на съставите на СИК-овете, заради откази в последния момент. Дали записаните изисквания в Изборния кодекс могат да гарантират, че хората, които броят гласовете ни, са достатъчно добре подготвени ? По темата работи Надя Обретенова.Гледайте документалния филм "Преброители на гласове" - тази вечер от 22:30 часа в рубриката "В кадър".

Надя Обретенова
от Надя Обретенова
20:13, 28.03.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

70 000. Приблизително толкова са хората, които броят гласовете на изборите у нас. Единственото условие да си член на Секционна избирателна комисия е да си грамотен. Но дори и това не се удостоверява с документи. Така една цяла армия от хора, сред които има млади и стари, опитни и не толкова опитни, някои съвестно прочели изборните книжа, други, които разчитат, че ще се ориентират в деня на вота, превземат изборните секции призори на всеки изборен ден.

В Ардино, в списъците на секционните комисии има много безработни, пенсионери, хора със средно и няколко с висше образование.

Младеж: Въобще не се интересувам много, много.

БНТ: А вие сте член на секционна комисия?

Младеж: Секретар!

БНТ: Секретар и не ви интересува?

Младеж: Абсолютно, не ме бърка нито кой ще спечели, нито кой ще загуби, аз съм студент!

Мнозина от хората тук открито признават, че не са сигурни, че познават добре правилата. В Изборният кодекс към тях няма изисквания за ценз и образование. И ако подобно условие би било дискриминация, то другото - да преминат обучение, трябва да стане задължително. Най-малкото, защото една значителна част от всичките преброители на гласове никога не са се обучавали за такива.

Дни преди вота в Хасково на подобно обучение присъствието е направо символично.

Георги Димитров, председател на РИК-Хасково: Имаме обучения, в които нито един член от определена секция не присъства, даже председател и секретар.
Румяна Дечева - председател на Обществения съвет към ЦИК: Имаме онази функционална неграмотност, която срещаме доста често, особено в по-отдалечени от градските центрове места, която не е свързана с етническа принадлежност и понеже никой не е заложил как да се провери тази функционална грамотност и няма изискване за такава, съответно ние като общество няма как да изискаме такава.

Отговорност за крайния изборен резултат във всяка секция имат председателят, зам.-председателят и секретарят. Затова отказът им да участват в изборите в последния момент е един от най-сериозните проблеми за комисиите.

Николай Павлов - член на СИК от София: Аз лично понякога си го представям като опит за саботаж, тези членове, които не се явяват често са от по-малки партии, които преминават малко като метеорит. Малко по-сложно е, ако някой от отказалите се е председател или секретар. Трябва да се намери заместник. Случва се и да се откажат двама или трима. На предните избори в съседната стая до нашата се бяха отказали трима и през целия ден имаше огромни опашки.

Въпреки десетките поправки на изборния закон през годините нито една от идеите за промени не засегна членовете на секционните избирателни комисии.

Каква е причината за това и до какво могат да доведат неточностите при броенето на вота:

Гледайте в документалния филм "Преброители на гласове" - тази вечер от 22:30 часа в рубриката "В кадър".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изчезна лъкът на емблематичната фигура на цигуларче в Русе
Изчезна лъкът на емблематичната фигура на цигуларче в Русе
Опасност от падащи камъни и свлачища по пътя за Рилския манастир
Опасност от падащи камъни и свлачища по пътя за Рилския манастир