НОВИНИ

Какво следва след референдума във Великобритания

Докато се очаква изхода от референдума, и двата лагера обсъждат възможните сценарии след него. Какво следва след гласуването - разказва Деян Йотов.

bnt avatar logo
от БНТ
06:07, 24.06.2016
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Какъвто и да е окончателният резултат от референдума за членството на британците в Европейския съюз, той няма да има обвързващ характер. Няма законов текст, който да задължава премиера Дейвид Камерън или да му определя срок да активира член 50-и от Лисабонския договор за напускане на съюза.

Той със сигурност ще трябва да инициира парламентарен вот, който да го овласти да започне процедурата. И най-вероятно ще получи зелена светлина дори от своето - проевропейско крило на Консервативната партия. Защото едва ли някой политик би искал да си отреже пътя към парламента на следващите избори чрез пренебрегване волята на електората.

Никоя държава не е бягала досега от Евросъюза, но част от държава, и то голяма, го е правила. През 1982 г. 52 процента от жителите на Гренландия решиха, че не искат да са част от блока. Фактическото откъсване трябваше да бъде договорено от Копенхаген, тъй като леденият остров е автономна територия на датското кралство. "Загубихме 60 на сто от територията на европейската общност", възкликна с тъга тогавашният председател на Еврокомисията Жак Делор.

В случая на Великобритания Договорът на Евросъюза предвижда тя да води преговори с останалите страни членки и да сключи с тях споразумение за напускане, което да включва и основите на бъдещите отношения на блока с Лондон.

Още при обявяването на датата на еврореферендума Камерън предупреди, че стигне ли се до този етап, връщане назад няма да има:

Дейвид Камерън: Трябва да ни е ясно какво ще стане, ако договорът за напускане не е готов в рамките на 2 години. Настоящият ни достъп до единния пазар ще бъде прекратен с изтичането им. И търговските ни споразумения с 53 държави по цял свят ще станат недействителни. Това не може да се опише по друг начин, освен като риск, несигурност и сляп скок в неизвестността.

Алтернативата е Камерън да пробва ново предоговаряне на условията за британското членство в Евросъюза и след това да свика втори референдум. Практиката в други еврочленки показва, че многократно поставяне на един и същ въпрос на всенародно допитване често води до желания от политиците резултат. Британският премиер обаче даде да се разбере, че за него е въпрос на чест да не предприема такава стъпка.

По-вероятно е да бъдат свикани предсрочни избори. И ако някоя от партиите заложи в кампанията си на оставане на страната в Европейския съюз и спечели вота, резултатът съвсем легитимно би бил смятан за по-важен от този на референдума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС ще разгледа българската позиция за Срещата на върха на НАТО във Варшава
МС ще разгледа българската позиция за Срещата на върха на НАТО във Варшава
Реакции от САЩ за Брекзит: Излизането на Великобритания от ЕС е лоша идея
Реакции от САЩ за Брекзит: Излизането на Великобритания от ЕС е лоша идея